Duitse bekerfinale: wat doet Hummels?

Mats Hummels speelt zaterdag tegen Bayern zijn laatste match voor Dortmund. © BELGAIMAGE

Met de Duitse bekerfinale tegen zijn toekomstige werkgever Bayern München neemt Mats Hummels afscheid van Borussia Dortmund.

Zaterdag in Berlijn belooft er in het Olympisch Stadion hoogspanning te hangen. Want na ruim acht succesvolle jaren stopt de Duitse international Mats Hummels (27) bij BVB. Geen gemakkelijke beslissing, zo benadrukte de centrale verdediger. ‘Ik was en ben nog altijd trots dat ik dit shirt mocht dragen’, verklaarde hij. ‘Deel uitmaken van dit buitengewone team, het blijft een eer. Met heel mijn hart wil ik mijn teamgenoten, alle clubmedewerkers en fans bedanken voor deze lange en wondermooie tijd in het zwart-geel.’

De clubleiding respecteerde de beslissing, de eigen aanhang reageerde iets minder sympathiek. Vrij logisch, want in het verleden zagen ze ook al sterkhouders als Mario Götze (2013) en Robert Lewandowski (2014) richting Beieren vertrekken. ‘Mats was tegen ons op alle momenten open en eerlijk’, beweert directeur Hans-Joachim Watzke. ‘Wij willen dat hij de erkenning krijgt die hij verdient en onze club met de DFB Pokal in zijn handen verlaat.’

De situatie was speciaal. Hummels komt voort uit de jeugd van Bayern München, waar zijn vader Hermann als jeugdtrainer actief was. Maar de 46-voudige international stapte, door een gebrek aan speelkansen en de moordende concurrentie in 2008 (huur) en een jaar later definitief voor 4,2 miljoen euro over naar Dortmund. Daar won Hummels twee titels, een beker en verloor hij in 2013 de CL-finale van uitgerekend Bayern München. Twee jaar geleden volgde met de wereldtitel met Duitsland een nieuwe bekroning.

Bij BVB werd hij naast aanvoerder ook een boegbeeld, een rol die ook Carlo Ancelotti voor hem in gedachten heeft bij Bayern. Anders zou er geen 35 miljoen euro en een verbintenis tot 2021 op tafel gekomen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier