Duitse journalisten opgepakt in Qatar

Buitenlandse arbeider in Qatar © Belga Image

In maart is een Duitse televisiecrew van ARD aangehouden in Qatar. Volgens de Qatarese autoriteiten hadden ze geen toestemming om in het land te filmen.

De Duitse journalisten waren beelden aan het maken voor de documentaire ‘Der Verkaufte Fußball’. De Qatarese politie en geheime dienst namen alle camera’s in beslag en ondervroegen de journalisten veertien uur lang. De journalisten kwamen vrij op voorwaarde dat ze het land niet verlieten. Hun werkmateriaal werd afgenomen, de beelden en gegevens gewist en pas na vier weken teruggegeven aan de journalisten. Sommige laptops waren zwaar beschadigd.

ARD-journalist Florian Bauer werd samen met zijn cameraman, geluidsman en chauffeur opgepakt terwijl hij arbeiders aan het interviewen was. ‘De mensen van de geheime dienst zeiden me dat ik alles moest vertellen wat ik wist, of dat het anders slecht zou aflopen. Ze wilden duidelijk geen verhalen meer over de afschuwelijke arbeidsomstandigheden in het land’, aldus Bauer. De Qatarese overheid reageerde al met een verklaring: ‘Elke filmploeg moet een aanvraag indienen voor een toelating. Het is verboden om te filmen in Qatar zonder toelating van een officiële instantie en dan is het normaal dat de politie ingreep.’

De documentaire verscheen maandag op de Duitse televisie. Tot dan werd de aanhouding verzwegen. In de documentaire wordt beweerd dat er geld zou verduisterd zijn voor de aanstelling van het WK 2022 in Qatar. De FIFA is onthutst over de aantijgingen en doet ze af als ‘ongepaste en eenzijdige kritiek’. (ME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier