Duitse voetbalbond vraagt Löw om bondscoach te blijven

Joachim Löw © Belga Image

De hoge bonzen van de Duitse Voetbalbond (DFB) hebben zich, ondanks de desastreuze WK-campagne van de Mannschaft, vrijdag in een teleconferentie unaniem achter bondscoach Joachim Löw geschaard. De 58-jarige werd gevraagd in functie te blijven.

Na de uitschakeling in Rusland had Löw, die nog een contract tot 2022 heeft, zelf vraagtekens achter zijn toekomst als bondscoach gezet. “Ik heb tijd nodig om dit te verteren”, zei hij bij de terugkeer van het team in Duitsland. “Natuurlijk moet ik ook mezelf in vraag stellen over waarom wij geen succes boekten.”

Officieel is het aanblijven van Löw niet. Volgende week komen DFB-functionarissen en de bondscoach samen. Pas dan zal de knoop worden doorgehakt.

Of Löw nu aanblijft of niet, Duitsland moet uit de as herrijzen – en vlug. In september al begint de nieuwe UEFA Nations league en daarna volgen de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020. Teammanager Oliver Bierhoff heeft al gezegd dat ‘verbetering’ nodig is om de Mannschaft weer in goede banen te krijgen, maar beklemtoonde dat volgende week niet voorbehouden is aan crisisoverleg. “De toestand is zoals na elk groot tornooi”, zei hij, “succesvol of niet”.

Nadat Duitsland in 2012 in de halve finales van het EK een pijnlijke nederlaag had geleden tegen Italië, werd de gehanteerde tactiek van Löw zwaar op de korrel genomen. De bondscoach beet toen 46 dagen lang op de lippen. Na die stilte verklaarde Löw dat de gekozen tactiek correct was en dat er “geen reden was om van dit concept af te wijken”. Twee jaar later, op het WK in Brazilië, bleek Löw overschot van gelijk te hebben gehad.

Nieuwe generatie

Maar deze keer gaat de vlieger niet meer op: zowel de fans als de DFB eisen verandering. En verandering, aldus DFB-voorzitter Reinhard Grindel, betekent “nieuwe jonge spelers opstellen”. Dat betekent ook afscheid nemen van de oude(re) garde. Maar pas wanneer zekerheid bestaat over de toekomst van Löw zal duidelijk worden welke spelers hun schoenen voor de Mannschaft aan de haak zullen hangen. Dat Mesut Özil het einde van zijn carrière als international heeft bereikt, lijkt echter nagenoeg vast te staan.