Duitsers groepswinnaar na zege tegen VS

© Reuters

Duitsland is met zeven punten groepswinnaar geworden in groep G. Het won met 1-0 van de Verenigde Staten. Portugal verlaat de Wereldbeker voetbal met een 2-1 zege tegen Ghana.

De Verenigde Staten en Portugal eindigden met 4 punten. De Amerikanen hebben het betere doelsaldo. Ghana moet met één punt naar huis. In de achtste finales neemt Duitsland het op tegen de tweede van groep H en treft de VS de winnaar van die groep, waarin de Rode Duivels aan de leiding gaan.

In de beginfase van de partij namen vooral de Duitsers het initiatief, met een paar dreigende kansen voor Thomas Müller en Benedikt Höwedes. Tot een echt schot kwam het pas daarna via Mesut Özil, maar die besloot op VS-doelman Tim Howard. Voorts was de eerste helft eerder een saaie bedoening, wat de geruchten op een akkoordje (bij een gelijkspel waren beide landen zeker van de achtste finales) op de sociale media alleen maar deed aanzwellen.

Tien minuten na de rust opende Duitsland de score. Tim Howard kon de kopbal van Per Mertesacker nog uit zijn doelvak slaan, maar in de herneming knalde Thomas Müller alsnog binnen: 1-0. Müller is zo met vier doelpunten samen met de Braziliaan Neymar en de Argentijn Lionel Messi voorlopig gedeeld topschutter van het toernooi.

Helemaal in het slot haalde Philippe Lahm nog een schot van Alejandro Bedoya van de lijn. Het werd een nederlaag zonder erg voor de VS, want dankzij de Portugese 2-1 zege tegen Ghana mogen de Amerikanen als tweede in de poule naar de achtste finales. (Belga/TE)