Duitsland – Algerije: de marathon van de Mannschaft tegen ramadanzorgen

Ook Algerije gaat naar de tweede ronde. © REUTERS

Sami Khedira en Mats Hummels maken in de Duitse pers duidelijk hoe Duitsland zijn tegenstander het gemakkelijkst kan ontwrichten.

“Ik kan me geen WK herinneren waar in de groepsfase al zo veel favorieten werden uitgeschakeld”, weet de Duitse bondscoach Joachim Löw. “Dit toernooi is een marathon, geen honderd meter sprint. In het verleden waren er vele landen die de eerste drie wedstrijden wonnen, maar er daarna wel onmiddellijk uit vlogen. Daarom moeten we nu het maximale geven. Als dat lukt, kunnen we ver komen.”

Het is duidelijk dat Löw er alles aan wil doen om niet net als Italië, Engeland en Spanje vroegtijdig naar huis te moeten gaan. Geïrriteerd raakte hij wel toen op de persconferentie werd verwezen naar ‘Het Schandaal van Gijón’, toen tijdens het WK van 1982 in Spanje Algerije met 2-1 verrassend te sterk bleek voor het toenmalige West-Duitsland. Maar in de groepswedstrijd gooiden de Mannschaft en Oostenrijk het op een akkoordje. De Algerijnen moesten toen machteloos toezien hoe zij op doelsaldo de tweede ronde misliepen. Sinds die schandalige wedstrijden worden ondertussen alle afsluitende pouleduels gelijktijdig gespeeld.

“Waarom zouden de huidige Duitse profs daarvoor gestraft moeten worden”, oppert Löw. “Het woord wraak irriteert me. Misschien is dat wel de manier waarop de Algerijnen naar motivatie zoeken. Hun hele land is in euforie, dat zal die spelers zeker helpen.”

Sami Khedira en Mats Hummels maken ondertussen in de Duitse pers duidelijk hoe Duitsland zijn tegenstander het gemakkelijkst kan ontwrichten: sneller voetballen, een hoger tempo nastreven én meer oog hebben voor combinatievoetbal in maximaal één tot twee tijden.

Aan Algerijnse zijde wordt alvast rekening gehouden met een tactisch steekspel. “Op die manier kunnen welke tegenstander wat ambeteren”, stelt de Bosnische succestrainer Vahid Halilhodzic. “We maakten al zes doelpunten, dus aanvallend moet ik me weinig zorgen maken. Alleen defensief streef ik naar nog wat meer stabiliteit. Maar ik heb al een plannetje klaar.”

Sinds afgelopen weekend begon de ramadan, de vastenperiode voor moslims. Alle aanwezige profs op het WK bekeerden zich tot de islam, waardoor volgens de krant Le Quotidien d’Algérie een iman (geestelijke leider, nvdr) meereisde naar Brazilië.

Aanvoerder Madjid Bougherra liet al uitschijnen dat de spelers individueel zullen beslissen hoe ze zich lichamelijk voelen. Sterspeler Nabil Bentaleb oppert dat de euforie snel moet wijken voor focus. “Wij zijn geen volgevreten vedetten, van verzadiging is lang geen sprake. Alleen met opperste concentratie en het goed uitvoeren van ons positiespel kunnen we de Duitsers het vuur aan de schenen leggen. Wat we nu beleven, is uitzonderlijk. We schreven al geschiedenis, maar willen dit sprookje nog even verlengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier