Duitsland-Argentinië: wie slaagt er in de Wereldbeker te veroveren?

© Reuters

De finale in het mytische Maracanãstadion wordt een clash tussen sterk verschillende speelstijlen. Maar in de eindstrijd telt alleen het resultaat, niet de manier waarop er wordt gevoetbald.

De Mannschaft staat voor de achtste keer in een WK-finale, een nieuw record. Duitsland leeft daardoor in een roes, want het kan ten koste van Argentinië zijn vierde wereldtitel binnenrijven. Maar routinier Miroslav Klose (36), ondertussen de beste schutter op een WK met zestien doelpunten, weet als geen ander dat de knop na de verbluffende 7-1-zege tegen Brazilië in de halve finale snel moest omgezet worden. “Natuurlijk genoten we van de winst”, zegt de aanvaller. “Gelukkig hebben we snel onze focus gericht op de finale. Het zal een geheel andere wedstrijd worden. Ik weet goed genoeg waarover ik spreek.” Klose was er in 2002 ook al bij als titularis, toen Duitsland met 2-0 verloor van Brazilië in de eindstrijd. Zes jaar later stond hij ook binnen de lijnen bij het 1-0-verlies bij de EK-finale tegen Spanje. “Dat gevoel ken ik dus al. Ik ben echter vol vertrouwen dat we nu winnen. Onze teamgeest zit goed, want we gaan zeer respectvol met elkaar om. De invallers weten dat ze er ieder moment in kunnen komen. Ze trainen geweldig, echt waar. Het gaat er vol gas aan toe, wanneer we met de basisspelers tegen hen een oefenpartijtje afwerken.”

Gouden beker

Klose hoopt dat bondscoach Joachim Löw, die zweert bij bewegingsvoetbal, ook tegen Argentinië op de proppen komt met een tactische vondst. “Je moet sowieso iets verzinnen om hen te verrassen. Proberen iets te doen waar ze totaal niet op rekenen. En na een een gouden en zilveren schoen wordt het voor mij nu eens tijd voor de beker.” Klose werd immers topschutter op het WK van 2006 en eindigde als tweede op die ranglijst in 2002, na Ronaldo.

Bij Argentinië heeft dan weer Sergio Agüero geen boodschap aan het nieuws dat Duitsland als onbetwiste favoriet aan de eindstrijd begint. “Ik zie dat zelfs eerder als een voordeel voor ons, want zijn staan nu onder druk”, beweert de aanvaller van Manchester City. “Het wordt wel bijzonder lastig, want wij missen Angel di María en de Duitsers hebben een heel sterk team. Een ploeg die door de jaren heen goed op elkaar is ingespeeld. Wij moeten vooral oppassen dat we niet in het mes lopen. Wij zijn een team dat graag het meeste balbezit heeft, maar zullen misschien iets meer zekerheid inbouwen.”

Er wordt van uitgegaan dat aanvoerder Lionel Messi en co alweer sterk achteruit zullen kruipen, om dan heel opportunisch toe te slaan bij een moment van verslappin bij Duitsland. Een wereldtitel zou in ieder geval een mooi afscheid betekenen voor bondscoach Alejandro Sabella (59), want zijn zaakwaarnemer Eugenio López liet al doorschemeren dat de eindronde in Brazilië zijn laatste klus betekent. “Een cyclus is ten einde”, beweerde hij in Olé. Sabella nam in 2011 de taken over van Sergio Batista. Bij zijn debuut bij de Albiceleste promoveerde hij Messi meteen tot kapitein, een bewijs dat de Barcelonaflankspeler een grote beslissingsrol zou krijgen.

Uniek seizoen

Ongeacht het resultaat mag minstens één speler van Real Madrid zich wereldkampioen noemen. Sami Khedira of Angel di María, mocht hij kunnen invallen na zijn spierletsel, kan immers dan uitpakken met de titel in de Champions League en het WK. Een bekroning voor een unieke prestatie, want slechts negen andere voetballers deden het hen ooit voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier