Duitsland en Italië hebben geen angst

© AFP

Joachim Löw geeft zijn spitsentrio nog niet prijs.

De halve finale tussen Duitsland en Italië is er een tussen twee ware voetbalgrootheden. De Mannschaft werd in het verleden al drie keer Europees- en wereldkampioen, terwijl de Squadra één Europese- en vier wereldtitels achter zijn naam heeft staan. Een blik op de voorgaande clashes leert verder dat de Zuid-Europeanen een ware Angstgegner vormen voor Duitsland. Een confrontatie tijdens de knock-outfase van een groot toernooi leidde immers altijd tot de uitschakeling van de Mannschaft. Ook stond het opmerkelijk genoeg vaak (vier keer) 0-0 na negentig minuten.

Zes jaar geleden liet Duitsland zich in eigen land in de verlengingen nog overklassen door de latere wereldkampioen.Tijdens de halve finale in Dortmund liet doelman Jens Lehmann zich na 118 minuten verrassen door een bal van linkerverdediger Fabio Grosso. Een minuut in blessuretijd was het de ingevallen Alessandro Del Piero die met een geplaatst schot in de kruising alle Duitse hoop op een finaleplaats wegnam.

Van dat duel in 2006 zijn er bij het team van Cesare Prandelli nog twee spelers over, met doelman Gianluigi Buffon en middenvelder Andrea Pirlo. Joachim Löw telt nog meer overlevers, met Per Mertesacker, Philipp Lahm, Miroslav Klose, Lukas Podolski en Bastian Schweinsteiger.

Prandelli, die veel lof oogst voor de aanvallende speelstijl die hij hanteert, heeft alleszins geen schrik. “We zullen weer proberen te voetballen, ook al nemen we daarmee wat risico. Duitsland lijkt iedere wedstrijd beter te worden en heeft verschrikkelijk veel vertrouwen. We ontmoeten een tegenstander die gelooft in de Europese titel.” Hij kan over een geheel fitte selectie beschikken. “Het zal sowieso een boeiende ontmoeting worden. Zowel fysiek als mentaal zijn wij in vorm. De adrenaline zal hetzelfde zijn als tegen Engeland, waardoor wij geen vermoeidheid voelen.”

Löw gaat dan weer uit van eigen kracht. “We moeten moedig en brutaal voor de dag komen”, weet hij. “We zullen met onze eigen ideeën de wedstrijd ingaan. Het niveau is hoog en we zullen een beetje geluk nodig hebben om ons te plaatsen voor de finale tegen Spanje.” Wie de drie spitsen worden, blijft ditmaal een goed bewaard geheim. (FV)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier