Duitsland – Frankrijk: gevecht tegen de statistieken

© Belga Image

Het adagium luidt: ‘Voetbal is een simpel spel: negentig minuten lopen 22 spelers achter een bal en aan het eind winnen de Duitsers’. Maar die stelling willen de Fransen graag onderuit halen. Daarvoor rekenen ze op hun offensieve compartiment.

Duitsland – Frankrijk in het Stade Vélodrome van Marseille is een finale avant la lettre, met twee ploegen die vooraf getipt werden als grote favorieten voor de eindzege op dit EK 2016. De vorige confrontatie, op het WK in Brazilië twee jaar geleden, maakt deze wedstrijd voor de Fransen nog net dat tikje pikanter. Zij willen revanche voor de uitschakeling toen in de kwartfinales. Dan moeten ze wel boven zichzelf uitstijgen, want de statistieken hebben ze niet mee.

Op een EK stonden ze nog nooit tegen elkaar, op een WK gebeurde dat wel al drie keer. Drie keer won Die Mannschaft. Vooral de halve finale op de Mundial van 1982 in Sevilla ligt bij veel Franse voetbalfans nog zwaar op de maag. De kamikazebeweging van doelman Toni Schumacher tegenover Battiston, de verlengingen, Frankrijk dat 3-1 voorstaat, Duitsland dat terug knokt en uiteindelijk wint op strafschoppen. Tot op vandaag voelt het voor de Fransen alsof hen daar een groot onrecht werd aangedaan. Vier jaar later in Mexico kwamen beide landen opnieuw tegen elkaar uit in de halve finales. En opnieuw was Duitsland te sterk (2-0). Twee jaar geleden in Brazilië slaagde Frankrijk er op geen enkel moment in een vroege goal van Mats Hummels ongedaan te maken.

Fransen hopen op strafschoppen

De cijfers mogen dan niet in het voordeel pleiten, Les Bleus hebben wel het thuisvoordeel. Hoewel… de Duitsers lijken niet snel van hun melk te brengen door een vurige en grote thuisaanhang. Al twaalf keer stonden ze op een groot toernooi tegenover het organiserende land, daarvan wonnen de Duitsers tien wedstrijden. Zoals twee jaar geleden nog, toen gastland Brazilië met 7-1 vernederd werd voor eigen publiek. Statistisch gezien mag Frankrijk slechts één hoop koesteren: dat ze het uitzingen tot de strafschoppenreeks. In de EK-geschiedenis is het immers nog nooit gebeurd dat een ploeg tweemaal op rij een strafschoppenreeks won, en aangezien Duitsland in de vorige ronde al op die manier Italië uit het toernooi knikkerde…

Kopzorgen voor Löw

Diezelfde (tactische) veldslag tegen de Squadra Azzuri zorgde voor kopzorgen bij bondscoach Joachim Löw. Door schorsingen en blessures dient hij zijn gerodeerde elftal duchtig te herschikken. Hummels, de killer van Frankrijk in 2014, moet geschorst toekijken en wordt wellicht vervangen door Mustafi. Geen sukkelaar, die Mustafi, maar ook geen toekomstig boegbeeld van Bayern München. Voorin moet Löw het zonder Mario Gomez stellen en op het middenveld ontbreekt Sami Khedira. Toch drie belangrijke schakels in het systeem van Duitsland die er niet bij zullen lopen, wat de hoop bij het Franse volk doet oplaaien dat de statistieken eindelijk kunnen verslagen worden. Frans bondscoach Didier Deschamps van zijn kant kan beschikken over zijn volledige kern.

Verdediging vs aanval

Het wordt een interessante match-up gezien de kwaliteiten van beide teams op dit EK tot nog toe. Duitsland incasseerde slechts één doelpunt: een penalty tegen Italië. Daartegenover staat een Franse aanval die op scherp staat: Olivier Giroud (3 goals), Dimitri Payet (3 goals) en Antoine Griezmann (4 goals) zijn samen goed voor tien goals. Dat zijn er twee meer dan de hele Duitse ploeg samen. De beste verdediging versus de beste aanval: dat belooft!

Jules Monnier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content