Duitsland-Oekraïne: de Mannschaft altijd winnaar

© reuters

Bondscoach Joachim Löw laat niet in zijn kaarten kijken. En waar rekenen ze bij Oekraïne op?

Als zijn gezondheid het toelaat, dan zal de voormalige politie-agent Daniel Nivel (61) zondagavond in het Grand Stade Lille Métropole plaatsnemen op de eretribune als vip-gast van de Duitse voetbalbond (DFB). Sinds hij bij het WK van 1998 in Lens door een horde Duitse hooligans in elkaar werd geramd en levensgevaarlijk gewond raakte, laat die hem immers ernstig in de steek. Want Nivel liep een schedelbreuk op bij het gevecht en lag maar liefst zes weken in coma. Vier van zijn aanvallers kregen gevangenisstraffen (drie en een half tot tien jaar), maar de veiligheidsbewaker werd levenslang veroordeeld tot een fysieke en mentale beperking. Nivel is aan één oog blind en nog amper in staat zich goed uit te drukken.

De Duitse voetbalbond ontliep echter zijn verantwoordelijkheid niet. In oktober 2000 werd een stichting in het leven geroepen, van waaruit het slachtoffer constant wordt ondersteund, door bijvoorbeeld de financiering van de noodzakelijke aanpassingswerken aan zijn woning in Arras. Dat ligt zo’n vijftigtal kilometer ten zuiden van Rijsel.

‘Een klein gebaar’, weet DFB-voorzitter Reinhard Grindel, ‘maar ook een sterk signaal die getuigt van goede wil. Een beetje verbroedering moet kunnen.’ Grindel maakte daarnaast ook bekend dat de Mannschaft altijd winnaar is van het EK, vooral dan qua cijfermateriaal. Een zege zorgt immers voor 23 miljoen euro aan uitgaven, maar ook 25 miljoen euro aan inkomsten. Bij de tweede plaats wordt de verhouding 18-22, een uitschakeling in de achtste finales 14,5-17,5 en een scenario van een exit na de groepsfase voor 8-9.

Bondscoach Joachim Löw laat ondertussen niet in zijn kaarten kijken. Of hij nu zal aantreden met drie of vier verdedigers na het geblesseerd uitvallen van Antonio Rüdiger en het bericht dat Mats Hummels niet speelklaar geraakt voor Oekraïne? Ook dé bij Mannschaftvolgers andere brandende vraag blijft onbeantwoord: wordt Mario Götze of routinier Mario Gómez de diepste spits? ‘Maar Mesut Özil zal in ieder geval aantreden’, verklapte Löw fijntjes.

En bij Oekraïne? Daar rekenen ze op hun defensieve sterkte, want in de kwalificatieduels incasseerde het team van bondscoach Michail Fomenko en assistent/mentor Andriy Sjevtsjenko slechts vijf tegendoelpunten. Bovendien zijn ze bijzonder trots en oprecht blij dat ze met rechtsbuiten Andriy Jarmolenko (13 goals en 10 assists bij kampioen Dinamo Kiev) en linkerflankaanvaller Jevgeni Konopljanka (4 goals en 8 beslissende voorzetten bij EL-winnaar FC Sevilla) over twee offensieve krachten beschikken die met een flits een wedstrijd kunnen beslissen. Zeker tegen een dominante tegenstander als de Duitsers, waar er ruimte zal liggen in de rug van de verdediging. Boeiend als uitgangspunt, wanneer u het ons vraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier