Duitsland – Portugal: de Mannschaft is op zijn hoede voor Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo © AFP

In groep F van het WK voetbal in Brazilië staat om 18 uur de clash tussen Duitsland en Portugal op het programma.

Zing a capella het volkslied zoals Brazilië en speel voetbal zoals Nederland het toonde tegen Spanje. Zo luidt de hoop van alle Duitse volgers voor de kraker tegen Portugal, waar stevig wordt gewerkt aan het topfit geraken van sterspeler Cristiano Ronaldo. Die veroverde afgelopen seizoen de Champions League (tegen Atlético), werd topschutter in de Primera División en op het kampioenenbal.

Maar die lawine aan goals staan voor CR7, zoals de Portugees ook wel eens wordt genoemd, in contrast met zijn cijfers op WK-eindrondes. Daar geraakte Cristiano Ronaldo nog maar aan twee echte doelpunten in tien wedstrijden.

Bovendien won hij nog nooit van Mannschaft sinds zijn debuut als international in 2003. De strijd om de derde plaats in 2006 eindigde immers in een 3-1-zege voor de Mannschaft. Twee jaar later versperden Manuel Neuer en co Ronaldo de weg naar de halve finale op het EK in Oostenrijk en Zwitserland (2-3), tijdens de poulefase van het EK in 2012 verloor Portugal opnieuw (0-1). Cristiano Ronaldo scoorde nooit. De vierde ontmoeting tussen de twee Europese grootmachten op een eindtoernooi moet dus voor de kentering zorgen.

Onder bondscoach Joachim Löw kwam Duitsland telkens ver op eindronden, alleen ontbreekt de ultieme bekroning nog. Ook nu bestaan er twijfels, doordat de Mannschaft met Miroslav Klose slechts over één echte spits beschikt en alleen in de oefeninterland tegen Armenië (6-1) nog eens een aanvaardbaar niveau haalde. Philipp Lahm wordt vermoedelijk als controlerende middenvelder naast Sami Khedira geposteerd, want de speler van Real Madrid mist nog wat wedstrijdritme na een kruisbandletsel en waarschuwde in de Duitse pers al voor het gevaar Ronaldo.

‘Ik weet dat hij ons koste wat kost wil verslaan’, opperde hij in Bild-Zeitung. ‘Hij waarschuwde me al met de boodschap dat we er nu aan gaan, dit keer wil hij ons absoluut pakken. Cristiano wil direct laten zien dat hij echt bij de beste spelers ter wereld hoort.’

Maar Khedira is een optimist. ‘We werden wat rijper en ik hoop vooral ook wat slimmer. Er heerst een betere teamspirit dan in 2012. Iedereen wil zich ondergeschikt maken aan het teambelang.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier