Duitsland won op EK of WK nooit van Italië

© Reuters

Dé affiche van de kwartfinales van Euro 2016 staat zaterdagavond in Bordeaux geprogrammeerd: Duitsland-Italië, samen goed voor acht wereldtitels en vier EK-overwinningen. Het is de negende keer dat beide landen tegenover elkaar staan op een groot toernooi en Italië verloor nog nooit.

‘Voetbal is een simpel spel en na 90 minuten winnen de Duitsers’, zo luidt de beroemde uitspraak van Gary Lineker. Een waarheid als een koe, tenzij de tegenstander Italië heet.

De eerste schok tussen beide landen op een EK of WK dateert van het WK van 1962 in Chili, toen het 0-0 werd. Een wedstrijd zonder grote gevolgen. Dat was acht jaar later even anders. Italië en West-Duitsland ontmoetten mekaar in Mexico in de halve finale. Het was volgens veel kenners de meest memorabele partij uit de WK-geschiedenis. In het Aztekenstadion werd zelfs een bronzen plaat aangebracht die het duel in herinnering brengt.

De reguliere speeltijd was nochtans niet echt gedenkwaardig. Al hebben de oudere lezers misschien nog de beelden voor ogen van Franz Beckenbauer met zijn arm in een mitella, als gevolg van een schouderblessure. Karl-Heinz Schnellinger kon pas in de toegevoegde tijd voor 1-1 en verlengingen zorgen.

Wat toen volgde, was onvergetelijk. Het duel brak helemaal los en in de extra-times werd nog vijf keer gescoord. Gerd Müller trof twee keer raak, maar Gianni Rivera werd de held van de avond toen hij de 4-3 eindstand vastlegde. In de finale werden de Azzurri nadien echter op een hoopje gespeeld door het Brazilië van Pelé.

Het duurde nog eens acht jaar voor beide landen op een WK oog in oog stonden. In Argentinië werd in de groepsfase een bloedeloze 0-0 ingeschreven.

Vier jaar later was West-Duitsland-Italië de eindstrijd van het WK. Het Spaanse publiek koos massaal partij voor de Italianen, nadat Toni Schumacher in de halve finale geprobeerd had Patrick Battiston doormidden te schoppen. Italië haalde het (3-1) met onder andere de zesde treffer van topschutter Paolo Rossi.

Meer slaagkansen voor Italië

In 1988 speelden de Mannschaft en de Azzurri opnieuw gelijk: 1-1 in de openingsmatch van het EK. Ook op Euro 96 werd het een gelijkspel (0-0), maar de Italianen stonden in het verliezende kamp. Het was de laatste groepsmatch en Tsjechië plaatste zich ten koste van de Squadra Azzurra.

De revanche volgde tien jaar later op het WK. Fabio Grosso scoorde in Dortmund in de 119de minuut na een magistrale assist van Andrea Pirlo, waarna Alessandro Del Piero nog een extra kers op de taart zette: 2-0. De Mannschaft greep daardoor net naast een finale in eigen land.

De Italianen hielden Duitsland ook op Euro 2012 op de valreep uit de finale. In Polen werd het 2-1 dankzij twee treffers van Mario Balotelli.

In Euro 2016 staan Duitsland en Italië voor de eerste keer in een kwartfinale tegenover elkaar. Vooraf zou de wereldkampioen als uitgesproken favoriet gestart zijn, maar Italië werd heel wat meer slaagkansen toegedicht na de sensationele overwinningen tegen België en Spanje.

‘Leuk’, was de reactie van de Duitse spelers na de zege in de 1/8ste finales tegen Slovakije. Dat wordt het tegen de Azzurri wellicht niet. Hoewel, Joachim Löw stelde zijn Mannschaft twee jaar terug in Brazilië helemaal af met het inbrengen van veteraan Miroslav Klose. Mogelijk flikte hij hetzelfde kunstje op dit toernooi met de vervanging van Mario Götze door Mario Gomez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier