Duivels kunnen na moeilijke wedstrijd niet winnen van Griekenland

Thorgan Hazard viert zijn doelpunt in het oefenduel tegen Griekenland, 3 juni 2021. © Belga

De Rode Duivels zijn er donderdag niet in geslaagd hun eerste oefenduel op weg naar het EK voetbal (11 juni-11 juli) te winnen. Tegen Griekenland bleef het in het Koning Boudewijnstadion na een tegenvallende prestatie 1-1. Tzavellas (66.) wiste na rust een goal van Thorgan Hazard (20.) uit. Zondag spelen de Duivels al opnieuw vriendschappelijk, tegen Kroatië.

Met Dennis Praet en Jérémy Doku in de basis en zonder onder meer Dries Mertens en Youri Tielemans, beiden op de bank, begonnen de Duivels erg matig aan de partij. Alderweireld gaf de bal na drie minuten zomaar weg en Masouras ging ermee aan de haal. Mignolet stond paraat om een vroege achterstand te voorkomen. De Club Brugge-doelman moest enkele minuten later ook tussenkomen op een schotje van aanvoerder Bakasetas. De eerste kans voor de Duivels kwam er na veertien minuten. Een doorgelopen Praet vond Lukaku voor doel die op de Griekse doelman Vlachodimos stuitte.

De Duivels kwamen op stoom en na twintig minuten was het raak. Thorgan Hazard mocht op links oprukken en zette een een-tweetje op met Carrasco. Hij kreeg de bal terug en plaatste de bal feilloos voorbij Vlachodimos, 1-0. Carrasco en Doku speelden een bedrijvige partij, in steun van diepe spits Lukaku, maar de Griekse defensie stond stevig op zijn poten. Thorgan Hazard kwam tien minuten voor rust nog dichtbij een tweede treffer, maar trapte van dichtbij op de buitenkant van de paal.

De tweede helft, met Mertens en Batshuayi in plaats van Doku en Lukaku op het veld, begon zeer rustig. Batshuayi deed zijn naam als scherpschutter meteen alle eer aan. Hij scoorde, maar zijn goal ging niet door vanwege een eerder gefloten fout op Denayer. Voor Griekenland reageerde Masouras met een scherp schot. Mignolet moest de meubelen redden.

De Belgen speelden te slap en na 66 minuten was het plots 1-1. Na een vrijschop kopte Papadopoulos op de paal en zijn collega centraal achterin, Tzavellas, tikte binnen. De Grieken bleven in de slotfase knokken voor het gelijkspel en de Duivels waren niet meer in staat openingen te creëren. Ook met de ingevallen Youri Tielemans lukte dat niet. Het bleef 1-1. De Duivels misten duidelijk de creativiteit van de geblesseerden Kevin De Bruyne en Eden Hazard. Ook achterin was het niet altijd even stabiel. Bondscoach Roberto Martinez heeft na deze match meer zicht gekregen op de werkpunten voor het EK.

‘Veel informatie gekregen’

Bondscoach Roberto Martinez wilde donderdag na het gelijkspel niet te negatief zijn. De Spanjaard zag zijn ploeg aan een te lage intensiteit spelen, maar hij noteerde ook positieve punten. ‘We hebben zo’n wedstrijd nodig’, liet hij optekenen.

‘We staan nu verder dan voor deze match’, stak Martinez op de persconferentie na de match van wal. ‘We hadden zo’n match nodig. De spelers werken goed op training, maar je hebt wedstrijden nodig. We verdedigden vandaag iets te slap. We speelden iets te vriendschappelijk. Zondag willen we met een hogere intensiteit spelen tegen Kroatië, een zeer competitieve ploeg. We wilden vandaag natuurlijk winnen, maar ons vooral voorbereiden. We hebben veel informatie gekregen. Het is ook belangrijk dat niemand geblesseerd raakte. Griekenland deed het goed. We konden niet in ons normale spel komen.’

De bondscoach probeerde zoals steeds ook de positieve zaken te benadrukken. ‘Ik was verrast door de knappe prestatie van Praet’, zei hij. ‘Hij speelt hier 90 minuten na een terugronde bij Leicester waarin hij heel weinig aan de bak kwam. Ook Doku deed het goed. Hij wordt een steeds completere speler. Carrasco en Lukaku toonden na hun succesvol seizoen in clubverband ook vandaag hun kunnen. Ze trekken de lijn door. Zelfs de korte invalbeurt van Matz Sels was voor mij belangrijk. Psychologisch is het voor hem belangrijk dat hij zijn eerste cap pakte.’

‘Mijn startelf voor de eerste EK-wedstrijd (volgende week zaterdag tegen Rusland, nvdr.) ligt nog lang niet vast’, besloot de bondscoach. ‘Elke dag zetten we een stap vooruit. We hebben meer dan elf spelers nodig. Iedereen in de groep is belangrijk. We volgen ook de situatie van de geblesseerde jongens van dichtbij op. Ik heb vandaag de reserven Mechele en Sambi Lokonga niet gebruikt, maar ook zij blijven bij de groep. Voor Sambi is de situatie duidelijk. Hij komt bij de definitieve selectie, als Witsel niet fit raakt. Axel blijft intussen rustig zijn programma volgen, ik leg hem geen deadline op.’