‘Een historisch moment voor Spanje’

© Reuters

De Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque kijkt terug op een uitstekend toernooi voor Spanje.

“We weten dat dit een historisch moment is en we zijn daar natuurlijk erg blij mee”, stamelde Del Bosque na afloop van de met 4-0 gewonnen EK-finale tegen Italië.

“We hebben een uitstekend toernooi achter de rug en nu is het fantastisch dat we opnieuw de titel kunnen vieren. Ik denk dat ze in Spanje tevreden zijn met onze prestaties en we zijn blij dat we hen opnieuw zoveel vreugde kunnen schenken. We bewezen veel sterker te zijn dan de Italianen”, aldus Del Bosque.

‘Nu nog olympisch goud’

“Het is pas een perfecte zomer als we ook nog eens het olympisch voetbaltoernooi winnen”, klonk het bij de Spaanse aanvaller Juan Mata.

Mata won eerder al de Champions League met Chelsea en pakte dus in Kiev zijn tweede Europese titel van het seizoen. Toch is de Spaanse winger pas tevreden als er ook nog een zege volgt op de Olympisch Spelen.

“Ik hoop dat het ‘geen twee zonder drie wordt’ dit jaar. Maar zelfs als we olympisch goud veroveren, wil ik titels blijven najagen.”

Mata mocht van Del Bosque pas diep in de tweede helft invallen en zette vlak voor affluiten de 4-0 eindstand op het scorebord. “Soms is het moeilijk om geduldig te blijven, maar ik wacht altijd op mijn kans. Ik heb vandaag maar even kunnen spelen, maar dat bleek voldoende om te scoren. Ik ben dan ook tevreden”, aldus de aanvaller van Chelsea.

Kritiek

Ondanks de derde opeenvolgende eindzege van Spanje op een groot toernooi (EK 2008, WK 2010 en EK 2012) was er tijdens de EK-eindronde toch wat kritiek op de speelstijl van de Spanjaarden. “Er is altijd kritiek, maar dat is omdat we de lat zo hoog leggen. Als het dan even wat minder is, zijn er onmiddellijk negatieve reacties”, aldus de Spaanse doelman Iker Casillas, die die zijn honderdste overwinning boekte met ‘La Furia Roja’. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier