Een kind weg van huis: waarom Francesco Totti na 30 jaar opstapt bij AS Roma

Francesco Totti © Belga Image

Francesco Totti (42) stapt na 30 jaar op bij AS Roma. Het clubmonument hield de eer aan zichzelf.

Geen perspectief, geen respect. Geen vooruitzichten en geen inzicht in wat hij nog voor de club kon doen. Dat was de reden waarom Francesco Totti maandag in een persconferentie zijn afscheid aan AS Roma aankondigde. Dertig jaar nadat hij er zich als jeugdspeler aansloot, 26 jaar nadat hij er onder Vujadin Boskov in het eerste elftal debuteerde (op 28 maart 1993).

Twee jaar geleden hing Totti op zijn 40e de voetbalschoenen aan de haak. Niet omdat hij dat zelf al wilde, het liefst was hij verder gegaan als voetballer, maar omdat de clubleiding hem geen nieuw spelerscontract meer aanbood, na een seizoen waarin hij nog amper op het veld had gestaan.

Hij kreeg toen wel een contract van zes jaar als dirigent, hij zou met name kunnen doorgroeien tot sportief directeur, vertelde eigenaar en voorzitter James Palotta hem.

Maar dat is er nooit van gekomen.

Het eerste seizoen was Totti bijna altijd aanwezig op training en op de wedstrijden. Hij reisde mee met de club doorheen Europa, praatte met de spelers, maar wanneer in de bestuurskamer de beslissingen werden genomen, was hij er niet bij. Dat seizoen haalde AS Roma de halve finale van de Champions League maar zijn truitje bleef het meest verkochte.

In en rond de club had niemand zicht op wat hij eigenlijk deed. Afgelopen seizoen begon dat bij hem zelf ook te dagen. Toen trainer Eusebio Di Francesco onder vuur kwam te liggen, verdedigde hij hem, maar op 12 februari vloog de trainer toch buiten. Zijn vervanger Claudio Ranieri, zelf een geboren Romein en een jeugdproduct van AS Roma, haalde Totti zelf. Het bleek de enige keer dat hij impact had op het sportief beleid.

Toen Daniele De Rossi, een ander monument, geen nieuw contract kreeg, kon Totti zijn afkeuring voor die beslissing nauwelijks verbergen. Weer niemand die hem iets gevraagd had.

In de zoektocht naar een nieuwe trainer belde hij met Antonio Conte maar dat leverde niets op. Toen onlangs de Portugees Paulo Fonseca aangeduid werd als nieuwe trainer, kreeg hij dat net tevoren te horen. Ook hier werd zijn mening niet gevraagd. Dat was voor hem de druppel die de emmer frustraties deed overlopen.

Steeds meer begon Totti te beseffen dat hij geen impact had op de club die sinds 2011 in buitenlandse (Amerikaanse) handen is, en geen vooruitzicht op de job van technisch directeur die hem op termijn beloofd was en waar hij wel van droomde. De beslissingen worden in Londen genomen, niet in Rome, vertelde hij vanmiddag op zijn afscheidspersconferentie waar hij de eer aan zichzelf hield.

Bij AS Roma wil men af van de Romeinen, gaf hij nog mee. Het is een publiek geheim dat het al langer niet klikte met Franco Baldini, de vroegere sportief directeur die de laatste jaren als extern consulent van Palotta achter de schermen mee aan de knoppen zit, en die meende dat Totti een van de problemen is die AS Roma afremt. In zijn eerste interview dat Baldini bij zijn laatste terugkeer als sportief verantwoordelijke van AS Roma in 2011 gaf (hij zou er tot 2013 blijven), was zijn antwoord op de vraag wat hij van Totti vond: ‘Pigro.’ Dat is Italiaans voor lui.

Zo lang Baldini mee aan de knoppen zit, overweegt Totti geen terugkeer bij de club die altijd de club van zijn hart zal blijven.

Wat hij nu gaat doen, weet hij nog niet. ‘Misschien zet ik wel een pruik op en ga met De Rossi in de Curva Sud de thuismatchen volgen’, grinnikte hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier