Een middag met Oscar Duarte

Oscar Duarte © BelgaImage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Zelden zo’n brede glimlach gezien als die van Oscar Duarte gisteren na de 0-0 tegen Engeland. Met een grote smile stapte de verdediger van Club Brugge na het duel tegen Engeland op ons af. Ferme handdruk, een twinkeling in de ogen. Hier stond een blij man.

Ongelooflijk tevreden was hij, met de eerste ronde die hij en zijn Costa Rica hadden neergezet. Eerste worden in een groep met drie wereldkampioenen, geen mens die het in Costa Rica vooraf had durven dromen. “We zijn blij dat we het hele land blij hebben kunnen maken en dat we doorgaan. En wie weet nu hoe ver nog.”

Hij moest strijden tot de laatste snik in de voorbereiding, om te mogen starten op dit WK, want zeker van zijn plaats was hij niet. Maar het lukte. Zijn doelpunt tegen Uruguay bracht hem aan het wenen van emotie. “En ik ben blijven staan.”

Zijn Costa Rica zit nu in de achtste finales. En dat smaakt naar nog meer. “Het vertrouwen is er, ongetwijfeld. Weet je, dit is iets wat een mens nooit vergeet. Dit soort tornooien mogen spelen, daar droom je van als kind. Engeland, de sterren, Rooney. Dit is het mooiste tornooi waaraan een voetballer kan deelnemen. En als je daarin dan nog een keer in een moeilijke groep als winnaar uit de bus komt.. Onvergetelijk.”

Waaraan hun succes is te danken? Hij denkt even na: “Hard werk. Uitvoeren, tot in de puntjes wat de professor (doelt op de trainer, nvdr) ons opdraagt. Ons voordeel was dat in deze groep niemand in onze kansen geloofde. We konden zonder veel verwachtingen, ontspannen, beginnen. En als het dan vanaf wedstrijd één goed loopt, krijg je vertrouwen.”

In anderhalf jaar is er voor hem veel gebeurd. In januari 2013 kwam hij naar Club Brugge tijdens de winterstage. Op proef, hij moest er trainend een contract afdwingen. Hij kreeg dat ook en raakte in de basis. Vorig seizoen ging half de mist in door een paar vervelende blessures. Duarte: “Het was een moeilijk jaar, vooral fysiek. Tegelijk braken de jongeren door en koos de trainer voor hen. Maar ik ben altijd hard blijven werken en op het einde kon ik toch tonen dat ik in die ploeg hoorde te staan.”

Inmiddels dook zijn naam al op in de Italiaanse kranten. Wil hij weg bij Brugge? Duarte: “Willen, ik weet het niet. Op dit moment ben ik met mijn hoofd bij de selectie en bij de achtste finale. Ik ben nu niet bezig met een transfer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier