Een ongelukkige Carrasco zit vast in China

Een astronomisch salaris is geen garantie op geluk voor Yannick Carrasco. © BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In januari slaagde het trio Jorge Mendes, Christophe Henrotay en Didier Frenay er niet in om hem naar Inter te halen. Stak Leonardo Jardim er soms een stokje voor?

In juli 2018, enkele uren voor de WK-troosting, belden we met Carmen Carrasco, de moeder van Yannick, voor een getuigenis over haar zoon. Ze zat op dat moment met de families in het hotel van de Rode Duivels. In het begin van het gesprek zei ze iets opmerkelijks: ‘Ik wil best over de nationale ploeg spreken, maar niet over China, daarvoor zijn we hier niet.’ Alsof het onderwerp taboe was.

Yannick Carrasco kan tevreden zijn over zijn eerste seizoen in de Superleague, waar hij juist een jaar geleden tekende. Zijn club Dalian Yifang eindigde op een anonieme elfde plaats, maar zijn persoonlijke statistieken waren in orde: 25 van de 30 matchen gespeeld, 7 goals en 9 assists. Genoeg om blij te zijn. Of niet?

Een astronomisch salaris is in elk geval geen garantie op geluk. Het sportieve niveau is erg middelmatig en het dagelijks leven is lastig. Dus hoopte hij om deze winter terug te keren naar Europa. Zijn makelaar Christophe Henrotay werkte aan het dossier. Er had een oplossing kunnen gevonden worden in Spanje, waar Henrotay samenzat met Jorge Mendes, Leonardo Jardim en Didier Frenay. Die zijn allemaal betrokken bij de toekomst van Carrasco. Hoe dat zo?

Jardim onderhandelde met de Chinese club van Carrasco. Hij stond op het punt om er Bernd Schuster te vervangen als coach. Jardim wordt vertegenwoordigd door Mendes. Als de Portugese coach er had getekend, zou dat goed nieuws geweest kunnen zijn voor de Rode Duivel. Ze kennen elkaar van bij Monaco en Jardim zou mogelijk begrip gehad hebben voor de wens van Carrasco om te vertrekken. Henrotay en Frenay trekken de redenering door: Dalian Yifang zou dan een vervanger nodig hebben en dat zou Ivan Perisic kunnen zijn, WK-finalist met Kroatië. De speler van Inter zit in de portefeuille van Frenay. Die zegt: ‘Ivan is 30 en speelde altijd aan de top, maar hij is op een leeftijd gekomen dat hij een grote financiële slag niet zou afwijzen. Als een club van het andere eind van de wereld hem 30 of 40 miljoen zou bieden voor drie of vier jaar, dan zegt hij daar niet neen tegen.’ Wetende dat het bestuur van Inter belangstelling heeft voor het profiel van Carrasco, zou het dus tot een ruil kunnen komen.

Maar Jardim komt uiteindelijk niet tot een akkoord met de Chinezen. Hij keert terug naar Monaco om de plaats van Thierry Henry in te nemen. AS Monaco had Jardim nog geen vier maanden ervoor ontslagen en hem een vertrekpremie van 8 miljoen euro betaald! Zijn mislukte onderhandeling met Dalian Yifang bemoeilijkt de situatie van Carrasco, die uiteindelijk niet weg mag. Ondertussen heeft de Chinese club een Zuid-Koreaanse coach aangeworven. De Rode Duivel moet zich nu met dezelfde club voorbereiden op het nieuwe seizoen, dat begint in maart. Mogelijk krijgt hij een nieuwe vertrekkans in de zomer. Wordt vervolgd!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier