Eén op zes WK-gangers speelt in de Premier League

© Belga

Van de 736 spelers die aantreden op het WK in Brazilië spelen er 118 in de Britse eerste klasse. De Jupiler League stuurt 11 spelers naar Brazilië.

De 32 selecties voor het WK voetbal in Brazilië, dat volgende week donderdag van start gaat, tellen in totaal 736 spelers, die in 51 verschillende landen aantreden.

Bijna een op zes van de geselecteerden treedt aan in Engelse competities: 118 in totaal. De top vijf wordt ingenomen door de vijf belangrijkste Europese kampioenschappen: na Engeland volgen Italië (82), Duitsland (78), Spanje (64) en Frankrijk (46).

België ex aequo met Brazilië

In de top 10 treffen we slechts een niet-Europees land aan: Mexico, dat 27 WK-spelers levert. Turkije is met een achtste plaats en 26 spelers het hoogst geklasseerde land dat zich niet voor het WK wist te plaatsen. België staat met 11 spelers op de 17e plaats, ex aequo met Brazilië.

De 11 spelers uit de Belgische competitie die naar Brazilië gaan, zullen de truitjes aantrekken van negen verschillende landen. Daarmee prijkt België in de top 10 van de landen die de meest verschillende selecties ‘bevoorraden’. Engeland, dat 28 nationale ploegen spelers levert, staat in deze rangschikking uiteraard opnieuw op de eerste plaats. Daarna volgen Duitsland (23) en Italië (21).

Bayern München

Ghana haalt zijn spelers uit maar liefst 13 verschillende landen en is daarmee koploper. Rusland daarentegen put enkel uit zijn eigen competitie. België bevindt zich in het midden van het klassement met spelers uit acht kampioenschappen: België, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Engeland, Spanje, Italië en Portugal.

Bayern München stuurt 15 WK-gangers naar Brazilië. Daarmee is de ‘Rekordmeister’ de best vertegenwoordigde club, voor Manchester United (14), Chelsea, FC Barcelona, Real Madrid, Juventus en Napels (allemaal 12). (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier