Eerste Milanese derby met Aziatisch parfum

Mauro Icardi van Inter: fel gecontesteerd. © BELGAIMAGE

Komend weekend wordt de Milanese derby gespeeld. Anno 2016 een speciaal gegeven want zowel AC Milan als Inter zijn in handen van Chinese investeerders. Waar staan beide ploegen momenteel op sportief vlak?

Bij Inter werd Frank de Boer pas aangesteld op amper tien dagen voor de start van de Serie A. Pijnpunt was dat de ploeg te afhankelijk bleef van de doelpunten van Mauro Icardi én van diens gedrag naast het terrein. De 23-jarige Argentijnse spits kwam in het oog van de storm terecht toen onlangs zijn biografie verscheen. Daarin deed Icardi uit de doeken hoe hij vorig seizoen na het 3-1-verlies tegen Sassuolo de confrontatie met de harde supporterskern van zijn eigen club, de Curva Nord, niet uit de weg ging. ‘Ze weten zeker niet dat ik opgroeide in een buurt van Zuid-Amerika met een van de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld’, staat er te lezen. ‘Laat hen maar weten dat ik 100 criminelen uit Argentinië zal laten komen om ze allemaal te vermoorden.’

De reactie van de Curva Nord bleef niet uit: de supporters eisten dat Icardi zijn aanvoerdersband zou inleveren. Tot overmaat van ramp miste de verguisde aanvaller in die periode ook nog een strafschop in de verloren thuiswedstrijd tegen Cagliari.

Manuel Locatelli
Manuel Locatelli© Belga Image

Na elf speeldagen stond Inter op een teleurstellende twaalfde plaats en halverwege de poulefase in de Europa League telde het als vierde en laatste in groep K slechts drie punten. Het was dan ook geen grote verrassing toen Inter op 1 november meedeelde dat Frank de Boer na amper 84 dagen bedankt werd voor bewezen diensten. Hij wordt vervangen door de 51-jarige Italiaan Stefano Pioli die tegen hekkensluiter Crotone alvast winst liet optekenen waardoor Inter nu negende staat.

De nieuwe Pirlo

AC Milan stelde eind juni Vincenzo Montella aan als nieuwe trainer. Al dan niet noodgedwongen door het gebrek aan geld ging die vooral aan de slag met de spelers die er vorig seizoen voetbalden. De nieuwkomers luisterden naar weinig tot de verbeelding sprekende namen als Mario Pasalic, Mati Fernández, Gianluca Lapadula, José Sosa, Leonel Vangioni of Gustavo Gómez. In een 4-3-3 waarbij het type-elftal, met een belangrijke rol voor doelpuntenmaker Carlos Bacca, al snel op papier stond, deed Milan het meer dan behoorlijk.

Onverwacht staat het derde, na de ongenaakbare leider Juventus en AS Roma. Voor Montella is dat geen reden om plots onrealistische doelstellingen te formuleren. ‘Kwalificatie voor de Europa League en alles wat erbij komt is bonus’, blijft de trainer bescheiden ambities uitspreken.

Niet verwonderlijk voor een trainer die de jongste ploeg in de Serie A opstelt. Fenomeen Gianluigi Donnarumma is nog altijd niet meerderjarig en voor hem leidt de 21-jarige Alessio Romagnoli de verdediging. Ook de Franse vleugelaanvaller M’Baye Niang is nog maar 21 en als vervanger van de zwaar geblesseerde kapitein Ricardo Montolivo krijgt de 18-jarige Manuel Locatelli tegenwoordig zijn kans centraal op het middenveld. Hij wordt nu al de nieuwe Pirlo genoemd.

Valentin Pauluzzi

Lees het vollede artikel over AC Milan en Inter in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 16 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier