Egypte wil Afrika Cup winnen in eigen land

Mohamed Salah © Belga Image

De Afrika Cup gaat van start in Egypte. Wie zijn de favorieten voor de eindwinst?

Voor de allereerste keer mogen de 24 gekwalificeerde teams zich opmaken voor een Afrika Cup in de zomer. Tot deze editie organiseerde de Afrikaanse voetbalbond CAF het tornooi tussen januari en februari, midden in de Europese voetbalcompetities.

Vaak leidde het vorige opzet ertoe dat verscheidene Afrikaanse voetballers weigerden uit te komen voor hun nationaal elftal in de Afrika Cup uit vrees een basisplek bij hun club te verliezen. Enkele voorbeelden zijn onder meer André Onana (Ajax) en Joël Matip (Liverpool), die in 2017 vriendelijk bedankten voor hun oproep van de Kameroense bond.

Die keuze zou het tweetal zich later nog beklagen. Onder leiding van bondscoach Hugo Broos kroonde Kameroen zich enkele weken later tot Afrikaans kampioen in gastland Gabon. In de finale moest het Egypte van Mohamed Salah het onderspit delven. In de 89e minuut kopte Vincent Aboubacar Kameroen naar een 1-2-overwinning in de eindstrijd.

Egyptische revanche

Na de teleurstelling van 2017 is gastland Egypte erop gebrand om deze editie winnend in eigen huis af te sluiten. Alle ogen zullen gericht zijn op Liverpoolster Mohamed Salah, die na de Champions League nog een prijs aan zijn palmares wil toevoegen.

Salah en co zullen wel rekening moeten houden met favorieten als Nigeria, dat onder meer ex-Genkspeler Wilfred Ndidi en ex-Anderlechtaanvaller Henry Onyekuru in de gelederen heeft. Marokko is ook van de partij. Bij hen is alle hoop gevestigd op Ajaxvedette Hakim Ziyech. Onder zijn vleugels moeten de Leeuwen van de Atlas de eerste prijs pakken sinds 1976.

Verder wil Kameroen onder Broos’ opvolger Clarence Seedorf zijn titel prolongeren en kwalificeerde het Senegal van Sadio Mané zich voor het eindtornooi.

Tunesië, Ghana, Algerije en Congo-Kinshasa gelden als de voornaamste outsiders.

Debutant Madagaskar

Madagaskar is niet alleen een animatiefilm, maar ook een land dat zich voor de eerste keer plaatste voor de Afrika Cup. Op een voetbalveld dat vooral aan de gravelcourt van Roland Garros doet denken, plaatste de Malagassische selectie zich ten koste van Equatoriaal-Guinea.

In een onderlinge confrontatie wonnen de eilandbewoners met 0-1 dankzij een treffer van de in Madagaskar nu al onsterfelijke Njiva Rakotoharimalala.

Yassine Taouil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier