Jacques Sys

Eigenlijk wilde Jupp Heynckes in België werken

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Jupp Heynckes, door Bayern München weer van onder het stof gehaald, wilde zijn trainerscarrière in België starten.

Toen Jupp Heynckes met drie titels medio 2013 afscheid nam van Bayern München, snakte hij naar rust. Nu maakt hij na het ontslag van Carlo Ancelotti als overgangsfiguur het seizoen af bij de Duitse recordkampioen.

Ooit, in de lente van 1974, maakten we tijdens onze legerdienst in Keulen een interview met Heynckes. We hadden net te horen gekregen dat we bij Sport ’70 mochten beginnen en de toenmalige hoofdredacteur vroeg ons een reeks interviews te maken met Duitse internationals. Dat was niet toevallig: een paar maanden later stond het WK in Duitsland geprogrammeerd. En de Mannschaft hoorde bij de favorieten.

Het allereerste interview deden we toen met Jupp Heynckes. Het was geen enkel probleem om hem te contacteren. Je telefoneerde naar het secretariaat van Borussia Mönchengladbach, zijn toenmalige club, legde uit wat de bedoeling was en meteen kregen we het privénummer van Heynckes. Een paar dagen later mochten we al langs gaan, niet op de club, maar bij hem thuis.

Jupp Heynckes was de hartelijkheid in persoon. Hij schonk eerst bier uit en later kwam zijn vrouw nog met belegde broodjes. ‘Dat zal wel beter zijn dan in de kazerne’, lachte hij.

En Heynckes vertelde met vertedering over Borussia Mönchengladbach, over de manier waarop hij, de goalgetter, door de gracieuze Günter Netzer regisseur werd gevoed, over de harde maar zeer rechtlijnige aanpak van de trainer, Hennes Weisweiler.

Het trainerschap, zo vertelde de op dat moment 28-jarige Heynckes, fascineerde hem in hoge mate. En, zo voegde hij er tot onze verbazing aan toe, hij zou die trainerscarrière het liefst starten in België. Daar kon hij zich in alle rust ontwikkelen en bovendien boeide het Belgische voetbal hem, met zijn grote aandacht voor tactiek, met het verdedigen dat hier en daar tot kunst werd verheven. Die organisatie met aanvallende ideeën overgieten, dat sprak Heynckes aan, dat zou weleens een goeie leerschool kunnen zijn. Hopelijk, zei hij bij het afscheid, zien we elkaar in België terug.

We hebben Heynckes inderdaad teruggezien. Vele jaren later, als trainer van Borussia Mönchengladbach. Of hij zich herinnerde ooit gezegd te hebben dat hij trainer in België wilde worden, vroegen we hem. Hij bleek het niet meer te weten. De Belgische leerschool zou Heynckes niet nodig hebben om ook als trainer een topcarrière uit te bouwen.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier