EK: Frankrijk naar achtste finales na moeizame winst tegen Albanië

Opluchting en vreugde bij het Frans team na de goal van Antoine Griezmann (linksboven) © REUTERS

Frankrijk heeft zich als eerste geplaatst voor de achtste finales op het EK voetbal. In het Stade Vélodrome in het Zuid-Franse Marseille haalde het thuisland het met 2-0 van Albanië (rust: 0-0).

Invaller Antoine Griezmann kopte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de openingstreffer tegen de netten, in de toegevoegde tijd dikte Dimitri Payet nog aan tot 2-0.

Frankrijk ondervond heel wat problemen met EK-debutant Albanië en kon net als in de openingswedstrijd tegen Roemenië pas afstand nemen in de slotfase.

Dimitri Payet werd voor de tweede wedstrijd op rij verkozen tot Man van Match.

In de openingswedstrijd trok hij vorige week vrijdag zijn land met een rake knal over de streep tegen Roemenië.

De zege tegen Albanië leverde Frankrijk een zes op zes en een plaats in de achtste finales op. Als de Fransen minstens een punt pakken in de slotwedstrijd tegen Zwitserland zijn ze bovendien zeker van de groepswinst en een achtste finale tegen de beste nummer drie uit de groepen C, D of E. Als ze alsnog op de tweede plaats eindigen, spelen ze op 25 juni in Saint-Etienne tegen de nummer twee uit groep C voor een plaats in de kwartfinales.

Eerder op de dag deelden Roemenië en Zwitserland (1-1) in Parijs de punten. Frankrijk is alleen leider met zes punten, voor Zwitserland (4), Roemenië (1) en Albanië (0). Op de slotspeeldag staan Frankrijk en Zwitserland nog tegenover mekaar, terwijl Roemenië en Albanië mekaar in de ogen kijken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier