EK-opener: Frankrijk nipt voorbij Roemenië – tranen na prachtgoal

Dimitri Payet was de uitblinker bij de Fransen © REUTERS

Met een late goal van Dimitri Payet heeft Frankrijk Roemenië verslagen in de openingswedstrijd van het EK. Het werd 2-1. Alle doelpunten vielen in de tweede helft.

Gastland Frankrijk heeft voor 80.000 toeschouwers in het Stade de France in Saint-Denis (Parijs) het vijftiende EK voetbal geopend met een 2-1 zege tegen Roemenië.

Roemenië begon furieus aan de wedstrijd. Na drie minuten moest doelman Hugo Lloris een wereldsave uit de mouwen schudden om Frankrijk overeind te houden. Het antwoord van de Fransen kwam er in de 13e minuut. De kopbal van Griezmann belandde op de paal. Frankrijk bleef de beste kansen creëren. De Roemenen, die in hun kwalificatiegroep slechts twee tegendoelpunten slikten, kregen ruimschoots de gelegenheid om ook hier hun defensieve kwaliteiten te tonen.

Man van de match

Olivier Giroud scoort openingsgoal
Olivier Giroud scoort openingsgoal© REUTERS

In de aanvangsfase van de tweede helft kregen de Roemenen weer enkele kansen, waarna de Fransen resoluut overnamen. Olivier Giroud en Paul Pogba vonden echter doelman Ciprian Tatarusan op hun weg. In de 57e minuut moest de goalie van Fiorentina zich toch gewonnen geven. Op assist van Dimitri Payet kopte Giroud de 1-0 binnen. Acht minuten later was de stand weer in evenwicht. De Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai legde de bal op de stip na een fout van Patrice Evra op Nicolae Stanclu. Bogdan Stancu zette de strafschop feilloos om. Een minuut voor tijd bezorgde “Man van de Match” Payet met een geweldig afstandschot zijn land alsnog de volle buit.

Olivier Giroud was na afloop “heel tevreden” over zijn goal.

“In de eerste helft kreeg ik twee kansen die ik binnen het kader had moeten plaatsen. We gingen beter voetballen naarmate de wedstrijd vorderde en ik ben er zeker van dat we op dit EK alleen maar sterker zullen worden. Deze zege doet deugd. Tijdens de Marseillaise voelde ik de emoties. En na mijn goal was ik fier.”

Tranen ‘van stress’

Matchwinnaar Dimitri Payet weende na afloop van de wedstrijd: “Dat was de stress en de druk die eruit moest. Roemenië maakte het ons niet zo lastig, maar het kostte ons wat tijd om in de match te komen. Ik denk dat het te maken had met de emoties. We kregen veel kansen maar het doelpunt wilde niet vallen. Nadat we de score konden openen, kregen we die penalty tegen. Gelukkig maken we nog een goal op het einde en pakken we de drie punten. Daardoor zullen we de volgende vijf dagen (tot de match tegen Albanië, red) rustiger kunnen werken. Dat ik hier vanavond scoor, is de vrucht van veel en hard werken.”

De Franse bondscoach Didier Deschamps reageerde opgelucht na de zege van zijn team. “We hadden het een beetje moeilijk om de teugels los te laten. De Roemenen vormen een taaie tegenstander. We acteerden nerveus, een openingsmatch is ook nooit makkelijk. Maar uiteindelijk zijn we beloond. Je eerste match winnen, is heel belangrijk. We hebben dus een goeie start genomen.”

Anghel Iordanescu greep met Roemenië in extremis naast een punt in het Stade de France. “We hebben een goede match gespeeld, met afwisselend positieve en negatieve momenten”, analyseerde de bondscoach. “We begonnen formidabel aan de match en kregen een reuzenkans, die de Franse keeper redde. Hadden we toen gescoord, dan was het een andere match. We stonden tegenover een sterke ploeg. Het doet pijn te verliezen in de slotminuten maar we worden genekt door een prachtgoal van een prachtspeler.”

Albanië en Zwitserland spelen zaterdagnamiddag (15u00) in Lens de tweede wedstrijd in groep A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier