EK: Portugal vloert Polen na strafschoppen

Jakub Blaszczykowski mist penalty © REUTERS

Portugal heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finales van het EK voetbal. In het Stade Vélodrome in Marseille eindigde het duel tegen Polen na 90 minuten en verlengingen op 1-1. Bij de strafschoppen was Portugal meer trefzeker: 5-3. Jakub Blaszczykowski miste voor Polen.

Volgende week woensdag, op 6 juli in Lyon, speelt Portugal om een plaats in de finale tegen de winnaar van de partij tussen de Rode Duivels en Wales. Die partij gaat vandaag/vrijdag in Rijsel door.

Bij Polen verschenen de elf verwachte namen aan de aftrap. Naast aanvoerder en vedette Robert Lewandowski stond dus Ajaxspeerpunt Milik in de spits. Bij de Portugezen mocht Renato Sanches voor het eerst van een basisplaats proeven. Het 18-jarige toptalent voor wie Bayern 35 miljoen neertelde, verving in het middenveld de licht geblesseerde André Gomes. Ook flankverdediger Eliseu kwam in het team ten nadele van Rafael Guerreiro.

Voor de aftrap werd in het Stade Vélodrome een korte herdenking gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven in Istanboel.

Voor een studieronde was er daarna geen tijd. Na amper 1 minuut en 40 seconden, bijna goed voor een record, zette Robert Lewandowski zijn ploeg op voorsprong. De Poolse captain trapte een voorzet van Grosicki, door Cédric verkeerd ingeschat, fraai binnen en maakte zo zijn eerste van het toernooi.

Goede eerste helft

De snelle treffer bleek het startschot voor een boeiende eerste helft waarin Portugal na 33 minuten langszij kwam. Renato Sanches knalde van net buiten de zestien binnen. Portugal had kort daarvoor een strafschop verdiend voor een duwfout op Cristiano Ronaldo, maar scheidsrechter Brych floot niet.

Het jonge talent Renato Sanches viert zijn goal
Het jonge talent Renato Sanches viert zijn goal© AFP

Na de pauze kwam de tweede helft maar traag op gang. Ronaldo probeerde het met een trap in het zijnet en ploegmaat Cedric schoot voorlangs. Polen antwoordde via Milik, die slim voor Pepe kwam maar Rui Patricio op zijn weg vond.

In het slotkwartier voerde Portugal, met invaller Quaresma (de matchwinnaar tegen Kroatië), de druk op. Fonte kopte centraal in doel op Fabianski terwijl Jedrzejczyk onder druk gezet bijna zijn eigen keeper vloerde. Vijf minuten voor tijd verscheen Ronaldo alleen voor Fabianski maar de Portugese vedette liet de wenkende kans liggen.

‘Dit doel veel pijn’

Na 90 minuten was de stand in evenwicht en dus waren verlengingen nodig. In de extra tijd gingen beide teams op jacht naar de verlossende 2-1 maar die viel niet. Een supporter liet zich in de tweede verlenging nog opmerken door het veld op te lopen. Een aantal stewards greep kordaat in.

In de strafschoppenserie miste de Pool Jakub Blaszczykowski bij 3-4. Quaresma trapte daarna zijn land naar de halve finales. De vijfde Poolse strafschop moest niet meer genomen worden.

Opvallend, Portugal zit bij de laatste vier zonder een keer na 90 minuten te hebben gewonnen. In zijn drie groepsmatchen speelde Portugal gelijk (tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije). In de achtste finales werd Kroatië na verlengingen gevloerd.

Renato Sanches werd uitgeroepen tot Man van de Match.

De Poolse ster Robert Lewandowski was na afloop begrijpelijkerwijs ontgoocheld.

“Dit doet veel pijn”, zei de spits van Bayern München. “We hebben vanavond verloren van een ploeg die misschien wel meer balbezit had, maar zeker niet meer kansen bij elkaar voetbalde. Dit is een grote ontgoocheling. Nu is het aan ons om van deze klap te herstellen.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier