EK voetbal 2020 zal doorgaan in meerdere landen

© Reuters

Het EK voetbal van 2020 zal in meerdere Europese landen gespeeld worden.

Het EK voetbal van 2020 zal in meerdere Europese landen gespeeld worden. Dat heeft het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond (UEFA) in Lausanne beslist.
Het Uitvoerend Comité besliste enkel dat het concept van het EK verandert. Er is dus nog geen duidelijkheid over het aantal landen/steden die het EK mee mogen organiseren. Volgens secretaris-generaal Gianni Infantino wordt pas in de lente van 2014 duidelijk wat de speelsteden zullen zijn. “Als het project klaar is in januari, wordt het goedgekeurd in januari. Zoniet, is het aan het Uitvoerend Comité van 23 maart. Nadien duurt het een jaar.

De speelsteden worden gekozen in de lente van 2014, ruim zes jaat voor aanvang van het EK”, aldus Infantino. Alleen Turkije sprak zich uit tegen de nieuwe formule. Dat land had immers zelf een oogje op de organisatie van het EK van 2020.

Vorige maand had UEFA-voorzitter Michel Platini een eerste keer gepraat over zo’n EK in meerdere landen. Hij had het toen over dertien landen. Twaalf gastlanden zouden worden aangeduid op basis van de wereldranking. Uiteraard zullen die zich eerst moeten kwalificeren voor het toernooi.

In elk land zou een stad worden gekozen. Op basis van de huidige ranking zouden die steden Berlijn, Madrid, Lissabon, Rome, Londen, Amsterdam, Moskou, Zagreb, Athene, Bazel, Parijs en Brussel kunnen zijn. Voor de halve finales en finale zou een dertiende stad worden aangeduid.

VerjaardagIn 2020 bestaat de UEFA 60 jaar en net daarom wordt er een speciaal EK gehouden. Bij het 50-jarig bestaan van de UEFA lukte dat namelijk niet (omdat er in dat jaar geen EK gespeeld werd). In 2016 wordt het EK in Frankrijk afgewerkt, daar doen 24 landen aan mee. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier