EK: Ziekeboeg Lausanne goed vol – Bjorn Engels haakt definitief af

Bjorn Engels © Belga Image

Bjorn Engels kan niet deelnemen aan het EK dat begin komende maand in Frankrijk van start gaat. “Er bestaat geen waterkans meer, Engels is officieel out.”

Bjorn Engels kan niet deelnemen aan het EK dat begin komende maand in Frankrijk van start gaat. “Er bestaat geen waterkans meer, Engels is officieel out”, vertelde assistent-bondscoach Vital Borkelmans dinsdag in het olympisch museum in het Zwitserse Lausanne.

De 21-jarige verdediger van landskampioen Club Brugge was al sinds vorige week buiten strijd met een scheurtje in de lies, maar bondscoach Marc Wilmots liet enkele dagen later de deur toch nog op een kier. Engels had een individueel programma gekregen en zou zich tijdens het derde deel van de stage in Genk mogelijk nog bij de nationale ploeg voegen, maar die hoop moet hij nu dus laten varen.

“Bjorn Engels beseft zelf dat hij het waarschijnlijk niet zal halen. Dat is natuurlijk een enorme tegenslag. Hij kan nu volop toewerken naar zijn volgend seizoen bij Club Brugge”, aldus Borkelmans.

Defensieve kopzorgen

Iets minder dan drie weken voor de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het EK tegen Italië, hebben Wilmots en Borkelmans vooral defensieve kopzorgen. In vergelijking met het WK van twee jaar geleden is de gestopte Daniel Van Buyten er niet meer bij en moest aanvoerder Vincent Kompany geblesseerd afhaken.

“We missen enkele spelers achterin en achter de namen van Nicolas Lombaerts en Thomas Vermaelen staan momenteel nog vraagtekens. We moeten dus nog wat afwachten, maar we moeten op het EK zeker kunnen terugvallen op een stabiele verdediging. Momenteel brengen we iedereen geleidelijk aan in de groep, op patronen hebben we dus nog niet echt getraind.”

Ziekenboeg zit goed vol in Lausanne

Bondscoach Marc Wilmots kon dinsdagmiddag tijdens de derde training op de buitenlandse stage in Zwitserland slechts rekenen op vijftien Rode Duivels, twaalf veldspelers en drie doelmannen.

Heel wat Rode Duivels kampen momenteel nog met (lichte) blessures of zijn aan het revalideren na een kwetsuur. Zo bleven verdedigers Thomas Meunier, Nicolas Lombaerts en Dedryck Boyata, middenvelders Marouane Fellaini en Radja Nainggolan, en aanvaller Divock Origi in het hotel voor behandeling.

“Fellaini krijgt nog wat rust na zijn finale van zaterdag, wat betreft Meunier, Lombaerts, Boyata en Nainggolan moeten we de resultaten van de scans nog afwachten. Boyata zag ik de laatste dagen goed trainen, de scan moet nu uitwijzen of hij voluit mag gaan en zaterdag eventueel kan starten”, vertelde Borkelmans.

“Ik ben Boyata meermaals gaan scouten: hij is snel, sterk en heeft een goeie pass in de voeten. Hij heeft in een moeilijke situatie gezeten, want het liep wat stroever bij Celtic. Als hij speelt bij de nationale ploeg, kan dat voor hem mogelijk een springplank zijn naar een echte topploeg.”

Voorlopig geen zorgen

Ondanks de blessures maakt de technische staff van de Duivels zich (voorlopig) geen zorgen. “Je kan daar toch niets aan veranderen. We hebben nog drie wedstrijden om enkele zaken uit te testen en een paar weken om iedereen klaar te stomen”, aldus Borkelmans.

Lees het verslag van Peter T’Kint, die ter plaatse is: Met Ciman tegen Zwitserland?

Michy Batshuayi en Thomas Vermaelen hebben zich intussen bij de bijna volledige selectie gevoegd en werkten dinsdagochtend dus hun eerste training af. Laurent Ciman is na een lange vlucht uit Canada pas dinsdagochtend aangekomen in Zwitserland en werkt pas later zijn eerste training bij de nationale ploeg af.

“Vermaelen ziet er goed uit, fris. De bondscoach heeft bovendien een goed gesprek gehad met hem. We zullen zien of hij zaterdag kan spelen. Ciman is pas vandaag/dinsdag toegekomen, maar heeft wedstrijden in de benen. Het speelt in zijn voordeel dat hij op meerdere posities kan spelen.”

Enkel Yannick Carrasco en Jason Denayer ontbreken momenteel nog wegens clubverplichtingen. Carrasco speelt zaterdagavond met Atlético de finale van de Champions League tegen Real en sluit pas volgende week aan, Denayer werkt donderdag de Turkse bekerfinale af met Galatasaray tegen Fenerbahçe en wordt vrijdag al in Lausanne verwacht.(belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier