‘Elke Belg moet hopen dat Paul Put niet in België aan de slag kan’

© AFP

Paul Put leidde het bescheiden Burkina Faso naar een verrassende tweede plaats op de Africa Cup. Drie vragen aan Sport/Voetbalmagazine-redacteur Geert Foutré.

Hoe moeten we deze prestatie inschatten? Geert Foutré: Echte topspelers heeft Burkina Faso niet. Doelman Diakité is de vierde doelman van Lierse en ook oude bekenden Dagano (ex-Beerschot en -Genk) en Aristide Bancé (ex-Lokeren) hebben hun beste jaren achter zich. Het is echter een team dat goed aan elkaar hangt. Ze waren ook outsider en voelden dus geen druk. Als je dan goed begint, kan je een mooi toernooi spelen. Daarnaast hebben enkele favorieten het laten afweten. Paul Put heeft met Burkina Faso dus kunnen profiteren van een goede mix op het goede moment.

Wat betekent dit voor zijn carrière? Is dit eerherstel voor Paul Put?

Geert Foutré: Put hoopt dat Belgische clubs nu in de rij gaan staan voor hem en dat deze prestatie zijn carrière nieuw leven zal inblazen. Maar ethisch gezien moet elke Belg eigenlijk hopen dat Paul Put niet in België aan de slag kan, gezien zijn rol in de zaak rond de gokchinees Zheyun Ye. Put zal immers altijd chanteerbaar zijn door zijn verleden. Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient, maar eerst moet Put dit succes gebruiken om mea culp te slaan. Hij blijft volhouden dat hij geen andere keuze had en dat hij slachtoffer was, maar hij droeg wel een grote verantwoordelijkheid. Immers, als een trainer meegaat in zo’n systeem van wedstrijdvervalsing, dan hebben zijn spelers geen andere keuze – want ze riskeren niet meer te mogen spelen. Bovendien was zijn carrière in opmars, hij had dus kunnen kiezen om niet te doen en de club te verlaten. Zeggen dat zijn gezin werd bedreigd, is hypocriet. Hij had op voorhand moeten denken aan de mogelijke gevolgen van in zee gaan met de Chinese gokmaffia. La Gazzetta dello Sport maakte terecht de vergelijking met het vreemdelingenlegioen: mensen die ongeacht hun verleden een tweede kans krijgen in Afrika.

U kent Paul Put. Wat voor iemand is hij? Geert Foutré: Put geeft iedereen rond hem een goed gevoel en is sociaal intelligent. Hij is een echte people manager en kan goed spelers stimuleren. Een voorbeeld: de Roemeen Mitu, die aanvankelijk zeer wantrouwig was, noemde hij bij Lierse meteen ‘Deco’ (naar de Portugese ex-international, nvdr.). Dat gaf die jongen een goed gevoel. Uiteindelijk verkaste Mitu naar Anderlecht. Daarnaast staat Put garant voor aanvallend, aantrekkelijk voetbal. Lokeren haalde de jongste jaren nooit hogere bezoekersaantallen dan onder Put. Of hij ook bij een topclub overeind had kunnen blijven, zullen we wellicht nooit weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier