Engeland en Frankrijk hebben een nieuwe aanvoerder

© AFP

Stuart Pearce en Laurent Blanc kiezen voor verrassende namen.

Terwijl Vincent Kompany bij België een certitude is, worstelden Engeland en Frankrijk lange tijd bij het kiezen van een leider op het veld.

Engeland

Chelseaverdediger John Terry was tot voor kort de aanvoerder. Door een klacht van Anton Ferdinand (QPR) wegens racisme besloot de FA voor de tweede maal zijn kapiteinsband af te nemen. Toenmalig bondscoach Fabio Capello ging hier niet mee akkoord en nam ontslag. Heel het land wachtte vol spanning wie interim Stuart Pearce zou kiezen. Scott Parker (Tottenham) krijgt voor de oefeninterland tegen Nederland de verantwoordelijkheid toegewezen. De 31-jarige middenvelder telt tien caps en werd onlangs door de fans verkozen tot Engels speler van het jaar. “De kapitein moet iemand zijn die altijd start, respect krijgt van anderen, niet egoïstisch is en de groep boven hem zet”, zei Pearce op de BBC. Parker wint voorlopig de strijd van Steven Gerrard (Liverpool), James Milner en Joe Hart (beiden Manchester City).

Frankrijk

Onze zuiderburen kampten lange tijd met een gelijkaardig probleem. De voorbije negentien wedstrijden waren er zeven verschillende aanvoerders. Bondscoach Laurent Blanc hakte nu de knoop door. Doelman Hugo Lloris (Ol. Lyon) zal vanavond tegen Duitsland en op het EK als kapitein fungeren. Hij neemt zo de rol van Patrice Evra (Manchester United) over, die het team leidde op het laatste WK in Zuid-Afrika. Lloris kreeg de voorkeur op Eric Abidal (Barcelona) en Philippe Mexès (AC Milan). “Hij is veeleisend voor zichzelf en zijn teamgenoten. Dat hij keeper is, doet er niet toe bij discussies met de scheidsrechters. Daarom maak je niemand kapitein maar wel om de waarden van het team weer te geven en een directe link met de coach te zijn”, verklaarde ex-Lyontrainer Claude Puel in L’Equipe. “Het is een grote eer en een teken van vertrouwen”, zei Lloris. (MSA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier