Engeland nooit beter vertegenwoordigd in kwartfinales CL en EL

Arsenal elimineerde Rennes: Pierre-Emerick Aubameyang viert met een Black Panther-masker © Belga Image

Arsenal en Chelsea hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Europa League. Daarmee is Engeland in totaal met maar liefst zes clubs vertegenwoordigd bij de acht in de Europa League en in de Champions League, een primeur.

Eerder schaarden Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur en Liverpool FC zich bij de beste acht in de Champions League.

Dat betekent dus dat vanmiddag zes Engelse clubs in de trommels gaan voor de loting van de kwartfinales van de Europa League en de Champions League, en dat is nooit eerder gebeurd.

In het seizoen 2008-2009 bereikten ook vier Engelse clubs de kwarfinales van de Champions League (Liverpool, Chelsea, Manchester United en Arsenal), maar alleen Manchester City lukt dat in wat toen nog de UEFA Cup heette. Een seizoen eerder waren dat er respectievelijk vier (dezelfde als in 2009) en nul, in 2006-2007 respectievelijk drie (Liverpool, ManU en Chelsea) en één (Tottenham).

Uit de dip

Een en ander staat in schril contrast met de magere periode van enkele jaren geleden. In het seizoen 2014-2015 hadden de Engelsen geen enkele club meer in competitie in deze fase van zowel de Europa League als de Champions League. In de twee seizoenen daarna was dat telkens één club in de EL en één in de CL.

Een verrassing is de huidige hoogconjunctuur van Engeland echter niet, de Premier League is al jaren de competitie waar mondiaal gezien de meeste media-aandacht naartoe gaat en waar – bijgevolgd – de hoogste budgetten rondgaan en de hoogste lonen betaald worden. De macht van het geld, weet u wel.

Duitsland onder

De kwartfinales van de Europa League en de Champions League tellen verder drie Spaanse (Villarreal en Valencia in de EL, Barcelona in de CL) clubs, twee Italiaanse (respectievelijk Napoli en Juventus) en twee Portugese (respectievelijk Benfica en FC Porto).

Van de grote competities presteert Duitsland het slechtst: alleen Eintracht Frankfurt doet nog mee in de Europa League. Slavia Praag in de Europa League en Ajax Amsterdam in de Champions League houden de Tsjechische en de Nederlandse eer hoog.