Engeland: veel talent, weinig doorstroming

Engeland wint het WK U20. © AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Engeland won tien dagen geleden het WK U20. Het resultaat van een uitstekende jeugdopleiding, maar er zijn ook problemen.

Haast 51 jaar na de zege op het grote WK bij de mannen heeft Engeland een nieuwe wereldtitel beet. In Zuid-Korea wonnen de Engelsen de finale van het WK U20. De laatste tegenstander daar was het verrassende Venezuela, dat wel strafschoppen nodig had in de halve finale tegen Uruguay, maar al zijn andere wedstrijden (ook in de groepsfase) won en amper een tegendoelpunt slikte. Voor Engeland scoorde Dominic Calvert-Lewin, opgeleid door Everton, maar uitgeleend aan Sheffield United in de League One.

Postformatie

Daarmee raken we meteen het zwakke punt van de Engelse jeugdopleiding. Die is al een paar jaar uitmuntend, zegt Bob Browaeys, die voor de KBVB reilen en zeilen binnen het jeugdvoetbal volgt.

Browaeys: ‘Al jaren wordt er uitstekend gewerkt, zowel op clubniveau als bij de bond. De lichting van 2000 is de sterkste waar wij ooit tegen speelden, we werden compleet van de mat geveegd. Er is op dit moment veel meer individueel talent in Engeland dan in België. Ergens ook logisch, gezien de inwonersverhoudingen. Voor elk talent dat wij opleiden, hebben zij er zes à zeven.’

Hun probleem is evenwel doorstroming. Toen de Engelsen in 2010 een eerste keer Europees kampioen werden bij de U17 (in 2014 zou het opnieuw gebeuren en het is die generatie, met onder meer Dominic Solanke die nu naar Zuid-Korea trok), was Connor Wickham de man van het tornooi. Wickham is nu 24, kende dit seizoen bij Crystal Palace pech met een kruisbandletsel, maar brak nog steeds niet helemaal door.

Browaeys: ‘Wij hebben al problemen met de postformatie, maar de Engelsen nog veel meer. Als er zoveel geld circuleert, blijkt doorbreken zéér moeilijk. Maar de knowhow en de begeleiding is op alle niveaus uitstekend.’

Topschutter

Met vier goals was Solanke (Chelsea) in Zuid-Korea de topschutter bij Engeland en speler van het tornooi. Freddie Woodman (Newcastle United) werd verkozen tot doelman van het WK. Andere uitblinkers bij Engeland waren Ademola Lookman en Kieran Dowell, ploegmaats bij Everton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier