Engels: ‘Als jong gastje heb ik op het EK niets te zoeken’

Bjorn Engels en Laurent Depoitre © BELGA

Björn Engels (21) is weer helemaal terug. In Sport/Voetbalmagazine praat hij uitvoerig over zijn passie voor de Premier League en het experiment als verdedigende middenvelder.

Moeten we Björn Engels nu een centrale verdediger of verdedigende middenvelder noemen? Hij geeft zelf het antwoord: “Doe maar centrale verdediger. Ik voel me daar veel beter, omdat ik weet wat ik moet doen. Verdedigende middenvelder is volledig iets anders. Het was leuk dat de coach mij tegen Westerlo ook op die positie vertrouwen gaf en in mij geloofde, maar ik speel toch liever achterin.”

“Net na de match in Oostende zei Michel Preud’homme dat hij met het idee speelde om mij op de zes te zetten. ‘Niet schrikken, Björn, we zullen je deze week wel tips geven.’ Ik zat er wel mee. Het is uiteindelijk goed verlopen, ook al was het maar – met alle respect – tegen Westerlo. We hadden voortdurend balbezit, terwijl je tegen Anderlecht en AA Gent als middenvelder meer onder druk staat. Centraal in de verdediging zie je alles voor je en kun je beter coachen, maar als je als verdedigende middenvelder een bal ingespeeld krijgt, dan komt de tegenstander ook in je rug. Dat was toch even wennen.”

“Bij de U13 en U14 speelde ik er twee of drie keer, erna nooit meer. Dat ik me als centrale verdediger goed aan de bal voel en meestal een voetballende oplossing probeer te zoeken, is mijn extraatje, maar in het moderne voetbal zie je steeds meer coaches die kiezen voor een verdediger die de opbouw kan starten.”

Zot van Arsenal

Als voorbeeld noemt de Clubspeler John Stones van Everton.

Björn Engels: “Ik herken mezelf een beetje in hem. Vergelijkbaar wat lengte en lichaamsbouw betreft en ook iemand die de voetballende oplossing zoekt. Rustig aan de bal, goed met het hoofd, af en toe een doelpuntje meepikken. Ik kijk goed als hij speelt. Wat doet hij? Hoe kiest hij positie? Ik volg ook de spitsen. Wat er dáár rondloopt, zelfs bij de kleinere ploegen… In de Premier League is elke match een uitdaging.”

Engels is een grote fan van de Premier League. “Ik probeer zo veel mogelijk wedstrijden te volgen”, legt hij uit. “Gisteren zapte ik tussen Leicester-West Bromwich en Norwich-Chelsea. Maar ze zenden spijtig genoeg niet alle matchen live uit. Ik overweeg zelfs om thuis een antenne te plaatsen, zodat ik alles kan volgen. De Premier League is mijn droomcompetitie, al van toen ik voor Arsenal begon te supporteren.”

Sinds wanneer supportert hij al voor Arsenal? Engels: “Intensief sinds 2003/04, toen ze 49 competitiematchen op rij niet verloren. The Invincibles! Sinds die periode heeft Arsenal me nooit meer losgelaten. Thierry Henry was het van het, fantastisch om hem bezig te zien. Ik ga geregeld kijken, tijdens mijn blessure zelfs nog meer dan ervoor, dan had ik tenminste nog een beetje afleiding.”

“Onlangs speelden de U19 van Arsenal, die door Henry worden getraind, voor de Youth League op Anderlecht. Ik had met enkele Arsenalsupporters afgesproken om de match te volgen en Henry even te ontmoeten, maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan omdat het als speler van Club niet verstandig is om daar in het stadion te gaan zitten. Te gevoelig.”

Rode Duivels

Zonder zijn blessure had Engels wellicht al een kans in de nationale ploeg gekregen. Speelt dat door zijn hoofd? “Op dit moment ben ik er niet mee bezig,” antwoordt hij. “Ik ben al blij dat ik opnieuw kan voetballen. Als je ziet welke toppers er centraal kunnen spelen: Kompany, Vertonghen, Alderweireld, Vermaelen, Lombaerts… Het EK meemaken zou fantastisch zijn, maar op dit moment heb ik daar als jong gastje niets te vertellen.”

Chris Tetaert

Lees het volledige interview met Björn Engels in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier