Engelse kritiek op stemprocedure FIFA

© EPA

Het hoofd van het Engelse WK-bid raadt andere landen af zich kandidaat te stellen voor de organisatie van een WK totdat de FIFA haar stemprocedure wijzigt.

Het hoofd van de Engelse kandidatuur voor de organisatie van het WK voetbal 2018, Andy Anson, raadt andere landen af zich kandidaat te stellen totdat de FIFA haar stemprocedure wijzigt.

De 22 leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA duidden donderdag Rusland aan als organisator van het WK 2018. Engeland, op voorhand als een van de favorieten bestempeld, ging er met amper twee stemmen al in de eerste ronde uit.

“Als je over het beste dossier beschikt, fantastische inspectierapporten kan voorleggen en een goeie presentatie aflevert en dan achteraf blijkt dat die allemaal geen rol gespeeld heeft, doet dat pijn,” verklaarde een zwaar teleurgestelde Anson vrijdag.

“Australië beschikte over een sterk dossier en haalde maar één stem, wij moesten het met twee stemmen doen en ook de Verenigde Staten konden met drie stemmen niet tevreden zijn. In totaal dus zes stemmen voor deze drie landen in de eerste ronde en dat toont aan dat er iets niet juist is.”

“Het feit dat er maar 22 stemgerechtigden zijn, geeft hen teveel macht. Elke aangesloten federatie zou inspraak moeten krijgen,” aldus Anson.

Huidige stemprocedure

De stemming gebeurt achter gesloten deuren. Om een WK binnen te halen moet een kandidaat een absolute meerderheid behalen van de stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden.

De stemming gebeurt in meerdere rondes. De kandidaat met de minste stemmen valt af als niemand in de eerste ronde een meerderheid bereikte. Alle leden stemmen dan opnieuw. Deze procedure wordt eventueel na een tweede of meerdere stemmingsronde(s) herhaald. Bij een gelijke stand bij slechts twee overblijvende kandidaten heeft de FIFA-baas de beslissende stem.

Donderdag behaalde Rusland negen stemmen in de eerste ronde, tegenover zeven voor Spanje en Portugal en vier voor België en Nederland. Engeland viel af met twee stemmen.

In de tweede ronde behaalde Rusland een absolute meerderheid (13). Spanje/Portugal en België/Nederland bleven steken op respectievelijk 7 en 2 stemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content