Er dreigt een leegloop bij Ajax

© VI Images / Tom Bode Multimedia

Na vier jaar zonder titel staat de topclub uit Amsterdam voor een cruciaal seizoen.

Een lucratief reisje inclusief oefenduel moest het worden na afloop van een slopend seizoen. Maar in Dubai bleek nog maar eens dat Ajax tegenwoordig als los zand aan elkaar hangt. En dat terwijl de Eredivisie net afliep, de trots uit Amsterdam daarin kwalitatief te kort kwam om PSV te bedreigen en uiteindelijk na 34 speelrondes strandde op vier punten van de kampioen.

Schijn bedreigt. Want na een bijzonder moeilijk jaar is er in de huidige constellatie bij de vicekampioen maar weinig structuur en strategie te ontwaren. Vooral de jonge topspelers dreigen met een vertrek. Vleugelspeler Justin Kluivert (19) weigert bij te tekenen, zijn verbintenis loopt nog een seizoen door. Mathijs de Ligt (18), een van de grootste defensieve Nederlandse talenten, wil ook weg.

Mochten ze deze zomer vertrekken, dan staat het bedrijfsmodel volledig op zijn kop. Want zij zorgden nog niet voor concrete prijzen, normaal gezien een vereiste om via de grote poort te kunnen vertrekken. Zo wordt Frenkie de Jong (21) nu al voor de zomer van 2019 gekoppeld aan vooral Spaanse clubs.

Sowieso wordt straks de clubkas van Ajax gespijsd, door het zekere vertrek van Armin Younes en de nakende transfers van doelman André Onana en aanvaller David Neres. Ook spelmaker Hakim Ziyech flirt met de Serie A. Directeur voetbalzaken Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar lijken het even niet meer te weten, terwijl ze ook nog opgescheept zitten met de vaststelling dat sommige profs willen vertrekken omdat ze te weinig perspectief zien onder de hoede van coach Erik ten Hag. Zo stapt Nick Viergever straks transfervrij over naar PSV.

De 48-jarige trainer, in januari dit jaar overgekomen van FC Utrecht, is een bijna obsessief gedreven man aan wie geen spatje oud-Amsterdamse flair vasthangt. Bovendien communiceert hij moeilijk en is zijn werkwijze iets wat ze totaal niet gewoon waren bij Ajax. De invoering van zijn methode vraagt tijd, net een component die de club niet bezit.

Er heerst dus veel onvrede onder supporters en spelers. Ten Hag blijkt een controlefreak, die zich constant moet verdedigen. Over het afgelopen seizoen, de kwaliteit, de toekomst, de posities, de te lange blessures van Kasper Dolberg of DaleySinkgraven. ‘Ik heb het hier weleens gevoeld als een vulkaan’, beweerde Ten Hag in Voetbal International. ‘Alles zat in een negatieve spiraal. Hoe ik werd neergezet, dat is vaak vals en oneerlijk. Die afzeikcultuur past bij Nederland.’ Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier