Er wacht Jaap Stam bij Feyenoord een complexe opdracht

Dick Advocaat en Jaap Stam © VI Images / Cor Lasker

De 46-jarige oud-international, momenteel nog aan de slag bij PEC Zwolle, tekende voor twee jaar in Rotterdam-Zuid, waar de ex-verdediger een complexe opdracht wacht.

Eind januari gaf technisch directeur Martin van Geel aan dat de Nederlands kampioen van 2017 voor de opvolging van Giovanni van Bronckhorst in zijn zoektocht naar een hoofdtrainer als belangrijkste criterium ‘ervaring’ had opgeschreven. Een grote verrassing was het dan ook dat er werd teruggegrepen naar 67-voudig internationaal Jaap Stam, nadat eerder topkandidaat Dick Advocaat (71) – vanwege de grote negativiteit rond zijn mogelijke aanstelling – zelf afhaakte.

Bij de hervatting van de eredivisie struikelde Feyenoord bij PEC Zwolle, waar Stam pas eind december begon. De club zal dus een afkoopsom voor zijn doorlopende overeenkomst (tot 2020) incasseren. Gaf die competitienederlaag misschien dan toch de doorslag? Want andere pertinente vragen die ook blijven bestaan: hoe welomlijnd was de profielschets in Rotterdam-Zuid én werden er wel andere – buitenlandse – opties afgegaan?

Eigen pad

Razendsnel verloopt alles voor de ex-verdediger, die elf jaar geleden abrupt als profvoetballer stopte bij Ajax, gedurende het seizoen. Pas in 2016 werd Stam – voor wie Johan Cruijff al jaren terug een toekomst voorzag bij de Amsterdammers – voor het eerst sportief eindverantwoordelijke van een team. Na het assistentschap bij PEC en (Jong) Ajax ging hij aan de slag bij de Engelse tweedeklasser Reading. Stam koos dus het liefst zijn eigen speciale pad. Na zijn eerste volledige seizoen miste hij op een haar na de promotie. Maar over het vertoonde spel waren alle volgers in de wolken. Toch werd hij al na anderhalf jaar, in maart 2018, ontslagen wegens tegenvallende resultaten.

‘Jaap is een indrukwekkende verschijning’, weet Van Geel. ‘Met hem komt er straks letterlijk en figuurlijk iemand binnen.’ Toch wacht er Stam een complexe opdracht: een moderne coach zijn, die oog heeft voor de jeugd, en met verzorgd maar ook herkenbaar voetbal bedachtzaam moet bouwen aan een team dat opnieuw prijzen pakt. Want het lijkt er sterk op dat topschutter en aanvoerder Robin van Persie straks afhaakt, naast het vertrek van enkele andere basiskrachten.

People manager

Met Said Bakkati zal Stam – die als speler onder de hoede werkte van topcoaches als Louis van Gaal, Alex Ferguson, Carlo Ancelotti en/of Henk ten Cate – zijn vaste rechterhand meebrengen. Omwille van zijn winnaarsmentaliteit wordt de voormalige Dutch Destroyer geroemd, maar vooral ook omdat Stam voorstander is van combinatievoetbal over de grond. Veel driehoekjes dus over het gehele veld, met de lange bal als ultieme reddingsboei. In Zwolle merkten ze de afgelopen maanden dat hij vlot communiceert, zijn boodschap verbaal goed overbrengt, humor heeft, als een echte people manager te werk gaat en in alles de leidende rol op zich durft nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier