‘Euro 2016 is het tornooi van de lopers aan het worden’

Elke Italiaan liep gemiddeld ruim een kilometer meer dan een Rode Duivel © Belga Image

‘Toen aangekondigd werd dat het EK zou uitgebreid worden van 16 naar 24 deelnemers vreesden we voor het ergste,’ merkt François Colin op. ‘Onterecht, zo blijkt nu’.

Bordeaux stroomt vol Belgen. Helaas blijft ook de regen stromen. Niet echt weer om deze prachtig opgeknapte stad te bezoeken. Daarom durven we de fans van de Rode Duivels een bezoek aan het museum aanbevelen.

Niet meteen beginnen tegenpruttelen, je zal er als voetballiefhebber geen spijt van hebben. In het Musée d’Aquitaine (Cours Pa steur 20) loopt tot ergens in oktober de tentoonstelling ‘Football, A la limite du Hors Jeu’ (Voetbal, randje buitenspel).

Je wordt bij het betreden van het museum verwelkomd door de stem van Gerry Marsden. Dankzij ‘You’ll never walk alone’ ben je meteen in de juist stemming. Er zijn een aantal kunstwerken met voetbal als onderwerp te zien en verder worden er vraagtekens geplaatst bij de rol van de verschillende ‘stakeholders’ in het voetbal: de politici, de clubleiders, de spelers, de supporters en ook de pers. Een aanrader dus ook voor de collega’s.

Het is niet echt een grote tentoonstelling, zodat er ruim voldoende tijd overblijft om te discussiëren over de opstelling waarmee Marc Wilmots morgen moet uitpakken tegen Ierland. Het is gissen naar de plannen van de bondscoach, die sinds de zwanenzang tegen de Azzurri voor nagenoeg volledige geheimdoenerij heeft gekozen. Dat trainingen achter een gesloten gordijn geen garantie voor succes zijn, bleek al tegen Italië. Bovendien kwam ook nu weer min of meer alles wat Wilmots in het geniep uitprobeerde naar buiten. Althans datgene wat bepaalde spelers ( of hun makelaar) naar buiten wilden krijgen.

‘Jammer dat jullie de training niet konden zien’, zei Jan Vertonghen achteraf. Dan hadden we inderdaad kunnen vaststellen of er ernstig was gewerkt en zouden we niet verplicht zijn uitsluitend af te gaan op het resultaat van de volgende match.

Zelden waren we overigens zo blij met een besloten training als donderdag. Het regende oude wijven toen de Rode Duivels over de volmaakte grasmat van Le Haillan schoven en de journalisten in het Jupiler Media Center gezellig naar Engeland-Wales zaten te kijken. Vanmorgen las ik in één van de Engelse kranten deze geweldige kop: Supersubs 2 (de invallers Jamie Vardy en Daniel Sturridge scoorden) – Superstar 1 (Gareth Bale).

Toen Michel Platini om electorale redenen bekendmaakte dat het EK zou uitgebreid worden van 16 naar 24 deelnemers vreesden we voor het ergste. De voorronde zou voorspelbaar en eigenlijk overbodig worden en de eindronde zou een flink aantal onevenwichtige partijen opleveren vanwege het enorme verschil in kwaliteit.

Niets is minder waar gebleken. Nederland haalde het EK niet en de kleinere voetballanden laten zich gelden in Frankrijk. Albanië strandde op enkele minuten van een stunt tegen thuisland Frankrijk, IJsland pakte een punt tegen Cristiano Ronaldo en Slowakije en Noord-Ierland lieten hun eerste overwinning op een EK-eindronde inschrijven.

Geen enkel team is kansloos op Euro 2016 op voorwaarde dat elke speler er voor minstens honderd procent voor gaat. Dit is het tornooi van de lopers aan het worden. Elke Italiaan liep gemiddeld ruim een kilometer meer dan een Rode Duivel. Dat zal morgen anders moeten, want lopen kunnen de Ieren als geen ander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier