Euro 2020: Belgische kandidatuur krijgt positieve evaluatie

Alain Courtois © Belga Image

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft een tussentijdse evaluatie gepubliceerd van de 19 kandidaat-gastlanden voor het EK voetbal 2020. ‘De Brusselse kandidatuur krijgt een positieve evaluatie, wat ons gunstig stemt,’ zegt voorzitter Alain Courtois van Euro Brussels 2020.

In de evaluatie van het Belgische bid (pdf) prijst de UEFA onder meer de steun van de regering en de sterke toewijding van de KBVB, de ervaring inzake het organiseren van grote evenementen en de transport- en accommodatiemogelijkheden in Brussel.

Bij gebrek aan bevestiging van het designconcept van het nog te bouwen stadion, dat door Anderlecht en de nationale ploeg gebruikt zal worden, is de evaluatie op dit vlak nog beperkt.

13 speelsteden

Het EK vindt in 2020 voor het eerst plaats in 13 verschillende landen. Het initiatief ‘EURO for Europe’ komt van huidig UEFA-voorzitter Michel Platini, die op deze manier 60 jaar EK voetbal wil vieren.

In totaal hebben 19 landen een kandidatuur ingediend: Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Macedonië, Nederland, Roemenië, Rusland, Schotland, Spanje, Wales, Wit-Rusland en Zweden

België stelde zich kandidaat met hoofdstad Brussel, waar een nieuw stadion (Eurostadion, capaciteit: 62.613 toeschouwers) moet komen op parking C van de Heizel, en hoopt de openingswedstrijd binnen te halen.

19 september

Op vrijdagmiddag 19 september maakt de UEFA in Genève de 13 landen bekend die het EK 2020 mogen organiseren.

De wedstrijden werden onderverdeeld in 13 pakketten: 12 standaard-pakketten (3 groepswedstrijden en één achtste finale of kwartfinale) en een pakket voor de halve finales en de finale. Enkel Engeland en Duitsland zijn kandidaat voor dit laatste pakket. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier