Europa League: Anderlecht gaat door na dramatische winst

Frank Acheampong scoort, Steven Defour viert mee © BELGA

RSC Anderlecht gaat door naar de 8ste finale van de Europa League na spectaculaire winst tegen de Griekse kampioen Olympiakos. In de verlengingen loodste Frank Acheampong Paars-Wit met twee treffers naar de kwalificatie. Meest opvallende man was echter de Noord-Ierse ref Arnold Hunter, die enkele ongelooflijke beslissingen nam.

De Brusselaars verdedigden een 1-0 zege uit de heenmatch maar moesten het in het kolkende Stadio Georgios Karaiskakis wel zonder sterkhouder Steven Defour zien te doen. Defour liep in de heenmatch van vorige week een kuitblessure op en gaf forfait voor de competitiematch van zondag op de Freethiel tegen Waasland-Beveren, waar Anderlecht tegen een smadelijke 1-0 nederlaag aanliep. De Brusselaars wilden hun middenvelder graag klaarstomen voor het duel in Griekenland, maar met de Clasico van zondag tegen Standard in het achterhoofd startte de voormalige Gouden Schoen op de bank. Hij werd in de basiself vervangen door Leander Dendoncker, die zijn wederoptreden maakte na zes weken blessureleed.

De wedstrijd zelf begon met een rotvaart. Al in de zesde minuut werd Frank Acheampong foutief afgestopt toen hij alleen op weg was naar doel, de Noord-Ierse ref Arnold Hunter vergat echter rood te trekken voor de Grieken. Integendeel, Acheampong kreeg een fout tegen.

Strafschop? Strafschop

Twee minuten later stond Silvio Proto aan de overzijde even in een schiettent, maar de Brusselse kapitein pareerde pogingen van Ideye, Fortounis en Durmaz. Na de verschroeiende aanvangsfase ging het een tijdje gelijkop, tot ref Hunter op het halfuur weer een hoofdrol opeiste. Hij legde de bal op de stip na vermeend handspel van Badji, terwijl duidelijk te zien was dat de Senegalees het leer absoluut niet met de hand beroerd had. Olympiakos kreeg een strafschop, Fortounis nam het geschenkje met beide handen in ontvangst en trapte de 1-0 tegen de touwen (29.).

Strafschop! Geen strafschop

Na de pauze trapte Acheampong al snel te zwak in de handen van Roberto (50.), een minuut later ontsnapten de Brusselaars aan de 2-0 toen Pulido na een knappe aanval nipt naast besloot. Twaalf minuten na rust eiste de bijzonder slecht leidende ref Hunter opnieuw een negatieve hoofdrol op. Djuricic werd getorpedeerd op weg naar de Griekse kooi, maar Hunter liet (laatste man) Botia onbegrijpelijk wegkomen met geel. De prestatie van de ref begon stilaan ongeziene proporties aan te nemen.

Scheidsrechter Arnold Hunter speelde een centrale rol
Scheidsrechter Arnold Hunter speelde een centrale rol© BELGA

Anderlecht putte echter moed en Djuricic en Büttner vonden Roberto op hun weg. Een minuut later ging Najar alleen door, zijn schot belandde op de staak. De bezoekers werden sterker, al moest Proto wel nog redding brengen op een knal van Dominguez. Acheampong botste van erg dichtbij nog op doelman Roberto, aan de overkant trapte Seba op Proto. Het bleef 1-0, waardoor verlengingen voor de beslissing moesten zorgen.

‘Apetrots’

Daarin claimden de Grieken al snel een nieuwe strafschop na een trekfout van Dendoncker, Hunter weigerde categoriek, hoewel waarnemers nu wel een echte fout zagen. Twee minuten voor het einde van de eerste verlenging lukte Paars-Wit plots de belangrijke gelijkmaker. Na goed doorjagen van de ingevallen Defour belandde het leer via Suarez voor de voeten van Acheampong. De Ghanees plaatste de bal vanuit een scherpe hoek mooi in de bovenhoek. De 1-1 werkte bevrijdend, in de tweede verlenging zorgde RSCA op de counter zelfs voor de 1-2. Het was Defour die Acheampong voor doel zette, ‘Frankie’ prikte zijn tweede van de avond tegen de netten. Het bleef 1-2, een knappe zege voor de Belgische recordkampioen.

Naast Acheampong was doelman Proto, met enkele uitstekende reddingen, de uitblinker bij Anderlecht. Hij noemde zich “apetrots”.

“Dit is een geweldig moment in mijn carrière”, verklaarde hij voor de microfoon van RTL. “We wilden de nul houden om ons te plaatsen, maar jammer genoeg krijgen we die twijfelachtige penalty tegen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt in Europa, maar toch hebben we kunnen reageren en dat is het voornaamste.”

“Scheidsrechterlijke beslissingen maken nu eenmaal deel uit van het voetbal. Ook voor de ref is het moeilijk, er was veel druk. In zo’n gevallen moet je kalm proberen te blijven en geen energie proberen te verliezen. We wisten dat we moesten scoren om door te stoten”.

Vrijdagnamiddag (13u) al kent Anderlecht zijn opponent in de achtste finales, dan wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de laatste zestien. De achtste finales worden op 10 en 17 maart gespeeld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier