Europa League: Club Brugge groepswinnaar na nipte zege

Club Brugge heeft zich naar een 2-1 zege tegen Helsinki als groepwinnaar geplaatst voor de zestiende finales van de Europa League. Invaller Lior Refaelov scoorde de winnende goal. Lokeren won zijn laatste wedstrijd, Standard verloor. Deze clubs waren allebei al uitgeschakeld.

Club Brugge, met debutant Sander Coopman in de basiself en sterkhouder Victor Vazquez op de bank, kwam in de 28e minuut op 1-0. Na een fout op Storm in de zestien ging de bal op de stip, Felipe Gedoz bleef foutloos en trapte de openingstreffer tegen de touwen.

Na de pauze klommen de Finnen al snel op gelijke hoogte. Het was de Senegalese spits Kandji die zes minuten na rust een voorzet vanop rechts voorbij doelman Ryan kopte.

Het duel leek op een gelijkspel te gaan eindigen, maar dat was buiten invaller Refaelov gerekend. De Israëliër knalde in de 88e minuut de 2-1 tegen de touwen.

In de andere wedstrijd in groep B ging het Italiaanse Torino met zware 1-5 cijfers winnen op het veld van FC Kopenhagen. De Denen, met Steve De Ridder 87 minuten tussen de lijnen, speelden meer dan een helft met negen, na 2 rode kaarten.

In de eindstand in groep B heeft Club twaalf punten, één meer dan Torino. Dan volgen Helsinki (6) en Kopenhagen (4). De top twee van elke groep overwintert Europees. Club verzekert zich zo net als Anderlecht, dat derde werd in zijn groep in de Champions League, van een ticket voor de zestiende finales van de Europa League. Teams uit hetzelfde land kunnen bij de laatste 32 nog niet tegen mekaar uitgeloot worden.

Lokeren redt de eer

Lokeren, de Belgische bekerwinnaar, won op de laatste speeldag bij het Oekraïense Metalist Kharkiv.

Lokeren, dat zich toch al uitgeschakeld wist, liet titularissen op de bank. Toch deden de Waaslanders het uitstekend en net voorbij het kwartier klom Lokeren op voorsprong. Mbaye Leye knikte een voorzet van Ngolok tegen de touwen. In de tweede helft kwam de thuisploeg iets meer opzetten, maar uiteindelijk bleef het 0-1.

In de andere partij in groep L hield het Poolse Legia Warschau de drie punten thuis tegen Trabzonspor (2-0). Legia is groepswinnaar met vijftien punten, Trabzon en Lokeren hebben elk tien punten, Metalist geen enkel. De Turken mogen samen met Legia naar de zestiende finales van de Europa League omdat ze het in de onderlinge duels beter deden dan Lokeren (1-1 en 2-0).

Standard onderuit

Standard had tegen Feyenoord niets meer te winnen of te verliezen, en dat was er aan te zien. Rerservedoelman Eiji Kawashima liet al snel een ongevaarlijke vrije schop van Jens Toornstra aan de eerste paal binnenvliegen: 0-1.

Na de rust scoorden Jean-Paul Boëtius en invaller Elvis Manu: 0-3.

Feyenoord (12 ptn) was al geplaatst, en wordt door titelverdediger Sevilla (11) naar de volgende ronde vergezeld. De Spanjaarden wonnen met 1-0 van concurrent HNK Rijeka, dat met 7 punten voor Standard (4) eindigt.