Europa League: Gent en Anderlecht winnen, Genk speelt gelijk

De Belgische clubs beleefden een goede avond in de Europa League. Gent en Anderlecht wonnen. Genk speelde in zijn uitwedstrijd gelijk.

In de heenwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League heeft een vertimmerd Anderlecht met 2-0 gewonnen van Zenit Sint-Petersburg. Frank Acheampong maakte de twee doelpunten.

Paars-Wit kwam met een fel gewijzigde opstelling aan de aftrap en onder meer doelman Ruben Martinez, verdediger Olivier Deschacht (op zijn 36e verjaardag) en aanvaller Isaac Kiese Thelin mochten aan de partij beginnen. Topschutter Lukasz Teodorczyk en draaischijf Sofiane Hanni startten op de bank, bij Zenit moest ook Nicolas Lombaerts tevreden zijn met een plekje naast de lijnen en zou ook niet in actie komen. De Rode Duivel, vorige zomer nog nadrukkelijk in de belangstelling van de Belgische recordkampioen, zag hoe de Brusselaars een droomstart namen en al na vijf minuten op voorsprong klommen. Stanciu zette met een schitterende voorzet Acheampong alleen voor doel en de Ghanees bleef koel: 1-0. Tien minuten later was Bruno dicht bij de dubbele voorsprong, Zenit-goalie Lodygin redde echter knap. Die 2-0 was even later wel een feit. In minuut 31 knalde ‘Mister Europe’ Acheampong zijn tweede doelpunt van de avond enig mooi en keihard in de bovenhoek.

Zenit zag af en Lodygin moest zijn kunnen tonen op een deviatie van Kiese Thelin.

De Russen hadden al enkele maanden geen wedstrijd met inzet meer gespeeld en hapten naar adem, kort voor rust kopte Dzyuba wel voorlangs.

Na rust controleerden de Brusselaars de partij, ze vingen Zenit makkelijk op en loerden op de tegenaanval. Stanciu knalde na een mooie dribbel over en even later moest Lodygin de doorgebroken Obradovic afstoppen, aan de overzijde kopte Dzyuba op Ruben. Datzelfde duo kwam zeven minuten voor affluiten opnieuw in actie, de Anderlecht-goalie hield de Russische spits met een mooie redding van de aansluitingstreffer. Het bleef 2-0, een knap resultaat voor de Brusselaars. De terugwedstrijd in Sint-Petersburg wordt op donderdag 23 februari gespeeld.

Perbet scoort

AA Gent won eerder met 1-0 van Tottenham Hotspur. Jérémy Perbet trof raak in de 59e minuut.

In een uitverkochte Ghelamco Arena begon AA Gent zonder complexen tegen het nummer drie uit de Premier League. Na ruim tien minuten liet Dele Alli de eerste doelpoging noteren. Zijn afstandsschot ging een meter naast de kooi van Lovre Kalinic. In een gesloten eerste helft toonden de Buffalo’s zich de evenknie te zijn van Tottenham, maar uitgespeelde kansen ontbraken. 0-0 was dan ook een logische ruststand.

Meteen na de pauze was het groot alarm in de verdediging van AA Gent, de poging van Harry Kane belandde op de paal. De Engelse aanvalsgolven volgden elkaar op, maar de Gentse dijken hielden stand. Meer nog, Nana Asare bracht het leer op links tot bij Danijel Milicevic. Die bood Jérémy Perbet de 1-0 op een schoteltje aan, en de prijsschutter faalde niet. De thuisploeg bleef ervoor gaan, een schot van Milicevic ging via Hugo Lloris tegen het doelhout.

Het slotoffensief van de Engelsen leverde geen doelpunt meer op, waardoor Vanhaezebrouck zijn 53e verjaardag mocht vieren met een knappe overwinning. Toby Alderweireld stond bij Tottenham de hele wedstrijd op het veld, Mousa Dembélé werd na 68 minuten naar de kant gehaald. Jan Vertonghen is out sinds medio januari door een enkelblessure. De terugmatch gaat volgende week donderdag door in het mythische Wembley. Voor AA Gent wordt dat de 100e Europese wedstrijd in de clubgeschiedenis.

Genk laat zege liggen

Racing Genk speelde 2-2 bij het Roemeense Astra Giurgiu. Er zat meer in voor de Limburgers. Genk kwam immers twee keer op voorsprong en slikte de 2-2 pas in de slotminuten.

Genk-coach Stuivenberg moest het in Roemenië zonder de zieke sterkhouder Malinovskyi doen en gunde Bennard Kumordzi dan nog maar eens een basisplaats. De Ghanees mocht dit seizoen nog maar drie partijen in de basis starten, waarvan twee in de voorrondes van de Europa League in juli. De manschappen van Stuivenberg begonnen aarzelend aan de partij en de thuisploeg toonde zich het gevaarlijkste in de openingsfase. Mat Ryan moest enkele keren tussenkomen, maar deed dat zeer onorthodox. Na 25 minuten kwam Genk voor een eerste keer in de zestien en het was meteen raak. Castagne profiteerde van mistasten in de Roemeense verdediging en kon voor een leeg doel de 0-1 op het bord zetten. Genk nam de regie over en na 37 minuten kon Astra-doelman Lung Jr. maar ternauwernood de 0-2 van Trossard uit zijn doel houden. De Limburgers leken met een voorsprong te mogen gaan rusten, maar twee minuten voor de pauze puurden ook de Roemenen uit hun eerste echte kans een doelpunt. Teixeira bediende Budescu die de bal staalhard voorbij Ryan joeg.

Na de pauze was het Giurgiu dat het beste uit de kleedkamer kwam. Eerst kon de ervaren Teixeira (53.) een knappe Roemeense combinatie niet afronden, waarna Ionita (59.) alleen voor Ryan voorlangs trapte. Genk reageerde via Samatta (61.) die Lung Jr. onder vuur nam. De bezoekers gingen vervolgens achteruit leunen en rekenden op een snelle uitbraak. Die kwam er zeven minuten voor tijd na dom Roemeens balverlies op het middenveld. Schrijvers legde met een hakje af voor Trossard, die de bal onhoudbaar binnenknalde (1-2). De zege leek binnen, maar Seto knikte in de 90e minuut toch nog de 2-2 tegen de touwen. De terugwedstrijd in de Luminus Arena vindt volgende week donderdag plaats.