Europa League: winst voor Anderlecht, verlies voor Genk, Standard en Gent spelen gelijk

Tijdens een drukke avond in de Europa League kenden de vier Belgische ploegen een wisselend succes. Alleen Anderlecht won.

AA Gent heeft in eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League de punten gedeeld met Braga. Het werd 1-1 in Portugal.

Nog in groep H ging het Turkse Konyaspor voor eigen publiek met 0-1 onderuit tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk.

Hein Vanhaezebrouck zette in zijn basiself Perbet als diepste man. Hij kreeg de voorkeur op Coulibaly. In de tribune werden de Buffalo’s aangemoedigd door ex-speler Laurent Depoitre, die tegenwoordig voor Porto voetbalt.

Gent kende tegen Braga, vorig seizoen nog kwartfinalist in de Europa League, een droomstart. Na amper zes minuten stond de kampioen van 2015 op voorsprong. Danijel Milicevic zette een vrije schop vanaf 25 meter knap om (0-1). De thuisploeg bakte er in de openingsfase weinig van maar kwam halfweg de eerste periode wel gevleid langszij. Kapitein André Pinto mocht bij een vrije trap van Eduardo ongehinderd koppen. Neto zette de Oost-Vlamingen in de 33e minuut weer op voorsprong met een rake kopslag na een hoekschop, maar de treffer werd afgekeurd na een (twijfelachtige) duwfout van Mitrovic. Vanhaezebrouck reageerde langs de zijlijn erg misnoegd op de beslissing van de Franse scheidsrechter Bastien. Net voor de pauze behoedde Rinne zijn ploeg voor een achterstand. De Gentse doelman had een knappe reflex in huis op een schot van Bakic.

In de tweede periode dreigde Gent via Perbet en Coulibaly, die de geblesseerde Simon had vervangen, en ook Neto kreeg een mooie kans maar kopte voorlangs. Braga reageerde via Hassan, die over doel trapte, en een kopbal van Bakic op de bovenkant van de lat. De slotfase was prangend met kansen langs beide kanten, vooral Coulibaly morste met mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer.

Standard begint goed, maar…

Standard speelde 1-1 gelijk tegen het Spaanse Celta de Vigo.

De Rouches begonnen spetterend aan hun eerste Europese match van het seizoen. Mathieu Dossevi pikte na drie minuten een foute pass van Costas op, dribbelde een paar Spaanse verdedigers en schoof de bal makkelijk voorbij Celta-doelman Alvarez. Standard stond meteen op voorsprong, maar kon die bonus niet lang vasthouden. Na dertien minuten haalde de Italiaanse spits van Celta de Vigo, Giuseppe Rossi, uit vanop zo’n 25 meter. Gillet kreeg de botsende bal niet onder controle en hielp Celta de Vigo aan een snelle gelijkmaker. De Luikse fans zagen in het verdere verloop van de eerste helft een strijdlustig, maar toch ook slordig, Standard domineren. Een verdiende tweede treffer werd door Benito Raman tot twee keer toe gemist.

Ook na de pauze bleef de partij rommelig en bleven de kansen schaars. De twee ploegen hielden elkaar in evenwicht en waren beiden tevreden met de puntendeling. Dossevi mikte de grootste kans in de toegevoegde tijd over het Spaanse doel.

In de andere wedstrijd in groep G won Ajax met 1-2 op het veld van Panathinaikos. De Amsterdammers zijn zo voorlopig alleen leider in de poule. Standard en Celta de Vigo volgen met één punt, Panathinaikos heeft nog geen punten.

Anderlecht op winst

Anderlecht is uitstekend begonnen aan de Europa League. In het Constant Vanden Stockstadion versloegen de Brusselaars het Azerbeidzjaanse Qabala met 3-1.

Nog in groep C raakte het Duitse Mainz op eigen veld niet voorbij het Franse St-Etienne (1-1). Over twee weken, op 29 september, trekt Anderlecht naar St-Etienne en speelt Qabala gastheer voor Mainz.

René Weiler koos tegen de nummer 3 uit de voorbije Azerbeidzjaanse competitie voor de vertrouwde elf namen, met dus de gecontesteerde Bram Nuytinck centraal achterin. Paars-wit startte gretig en zag de goeie openingsfase nog voor het kwartier beloond met een treffer van zijn Poolse aanvaller Lukasz Teodorczyk, die een voorzet van Spajic in doel knalde. Lang kon Anderlecht echter niet genieten van de voorsprong. Meteen nadat Tielemans met een blessure van het veld moest, lukten de bezoekers in de 20e minuut de gelijkmaker via Dabo. Die scoorde in de rebound nadat Nuytinck onder een flankvoorzet doorging.

Het spel ging daarna goed over en weer en kort voor de rust klom Anderlecht opnieuw op voorsprong. Na een scherpe counter, met een sprintende Acheampong in de hoofdrol, gleed Qabalaverdediger Rafael de bal ongelukkig in eigen doel (2-1).

Na de pauze zorgde recordaankoop Stanciu, de nieuwe lieveling van het thuispubliek, voor het eerste gevaar. Na een knappe individuele actie trapte de Roemeense international op de Azerbeidzjaanse doelman. Vijf minuten later kreeg Stanciu’s landgenoot Chipciu dé kans op de 3-1 maar hij verzuimde oog in oog met Bezotosniy af te werken. In de 73e minuut mocht Chipciu gaan rusten en kwam Diego Capel in het veld. Vier minuten na zijn invalbeurt zette de Spanjaard de 3-1 eindstand op het scorebord, na een assist van Stanciu.

Genk verliest bij Rapid Wenen

Racing Genk heeft een 3-2 nederlaag geleden bij het Oostenrijkse Rapid Wenen.

Racing Genk moest in de openingsfase Weense dominantie ondergaan. Kopballetjes van Joelinton (over) en Schwab (in de handen van Bizot) konden de Limburgers niet echt verrassen, maar dat gebeurde wel toen Schaub halverwege de eerste helft alleen voor Bizot opdook. Hij mikte zijn kopbal onbegrijpelijk over. Genk had nog weinig doelgevaar kunnen stichten, tot Leon Bailey (29.) een mislukte pass van Samatta van buiten de zestien ineens op doel trapte. Zijn schot verdween enig mooi in de bovenhoek. Genk kon in het vervolg van de eerste helft rustig afwachten en loeren op de tegenaanval. Die bracht Samatta in de slotminuten van de eerste helft alleen voor Strebinger, maar de Tanzaniaan geraakte niet voorbij de Rapid-doelman.

De ploeg van Peter Maes leek op weg naar een driepunter, maar dat pakte helemaal anders uit na de rust. De thuisploeg nam opnieuw het heft in handen en het was kapitein Schwab die de Oostenrijkers na 52 minuten met een schot vanop zo’n twintig meter op gelijke hoogte bracht. Zeven minuten later toonde Joelinton zich sterker dan Colley om vervolgens de 2-1 voorbij Bizot te schuiven. Die Nederlandse doelman zag nog eens een minuut later zijn grootste nachtermerrie waarheid worden toen hij los over een terugspeelbal van Colley heen trapte en de bal in zijn doel zag rollen.

Genk was aangeslagen en reageerde via een schotje van Pozuelo zes minuten voor tijd, dat voorlangs ging. Een minuut voor tijd werd Uronen in de zestien neergehaald, waarna Bailey Genk alsnog de aansluitingstreffer bezorgde.

Verder kwamen de Limburgers echter niet meer. Sassuolo won in de andere wedstrijd in groep F met 3-0 van Athletic Bilbao, waardoor de Italianen samen met Rapid de poule aanvoeren.