Anderlecht gaat door in Europa na zege bij Silkeborg: 0-2

Anderlecht heeft zich donderdag verzekerd van Europees voetbal na Nieuwjaar. De Brusselaars wonnen het beslissende laatste groepsduel in de Conference League met 0-2 bij Silkeborg.

Lior Refaelov (20.) en Benito Raman (90.+5) zorgden voor de goals. De Denen speelden een groot deel van de wedstrijd met een man minder na rood voor Anders Klynge (26.). Paars-wit gaat maandag de trommel in voor de barrages in de derde Europese beker.

Anderlecht begon het best aan de partij in Denemarken. Refaelov trapte de eerste Brusselse kans na twintig minuten meteen tegen de netten. De Israëliër plaatste een voorzet van Verschaeren knap tegenvoets voorbij Silkeborg-doelman Larsen.

De thuisploeg was van slag en nog voor het halfuur trok Klynge op het kunstgras de doorgebroken Verschaeren neer. De Italiaanse scheidsrechter Chiffi kon niet anders dan rood trekken. Anderlecht was vervolgens baas, maar Refaelov verzuimde een tweede keer te scoren.

Doelpuntenmaker Refaelov.

Na rust bleef het spannend. Silva trapte voor Anderlecht voorlangs, maar ook Silkeborg kreeg met tien nog enkele grote mogelijkheden. Kusk mikte onbegrijpelijk naast. Vertonghen en doelman Van Crombrugge moesten Anderlecht nog tot twee keer toe rechthouden.

In het slot hield de Anderlecht-goalie de nul op het bord na een poging van dichtbij van de ingevallen Tengstedt. Aan de overzijde counterde Anderlecht gevat. Invaller Benito Raman wipte vijf minuten in blessuretijd de 0-2 voorbij Larsen.

Anderlecht zwoegde zich naar een belangrijke overwinning en de eerste Europese overwintering sinds het seizoen 2016-2017. Het eindigt zo als tweede in groep B, met 8 punten. West Ham, dat gelijktijdig met 0-3 won bij FCSB, is groepswinnaar met 18 punten. Silkeborg (6 punten) en FCSB (2 punten) zijn uitgeschakeld.