Conference League: Dessers met Feyenoord naar finale, Tielemans en Castagne met Leicester niet

Jorrit Hendrix en Cyriel Dessers (Feyenoord) © AFP

Cyriel Dessers heeft zich donderdag met Feyenoord voor de finale van de Conference League geplaatst. De Belgisch-Nigeriaanse spits, 90 minuten op het veld, hoefde daarvoor deze keer niet te scoren. In Marseille bleef het 0-0. In de heenwedstrijd had Feyenoord de Zuid-Franse club vorige week met 3-2 verslagen, dankzij twee doelpunten van Dessers.

In de eerste finale van de Conference League neemt Feyenoord het woensdag 25 mei in het Albanese Tirana op tegen AS Roma. De club van coach José Mourinho schakelde het Leicester van Youri Tielemans en Timothy Castagne uit. Roma won in eigen stadion met 1-0, dankzij een doelpunt van Tammy Abraham (11e). De heenmatch was op 1-1 geëindigd. Tielemans speelde de volledige partij, Castage mocht twintig minuten voor tijd invallen.

Feyenoord-spits Cyriel Dessers kon donderdag kort na afloop van de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille (0-0) nog maar moeilijk geloven dat zijn elftal zich had geplaatst voor de finale. ‘Wie had dit aan het begin van het seizoen verwacht? Zondag wacht PSV alweer, maar we mogen nu wel een klein feestje vieren. We gaan gewoon naar de finale in Tirana’, vertelde Dessers bij Veronica.

Feyenoord kwam in Marseille nauwelijks in de problemen. De beginfase was nog het moeilijkst, zei Dessers. Dat kwam vooral vanwege de rook die in het stadion bleef hangen na het afsteken van vuurwerk. ‘Het was bijna niet mogelijk om adem te halen. Nadat we die fase overleefden, kwam er iets meer rust. We kwamen nooit echt in ons spel, dat is ook de verdienste van Marseille. Maar we hebben gestreden en weinig kansen weggeven. In Rotterdam zal het vast één volksfeest zijn. Dat verdienen de supporters ook, zij hebben ons het hele seizoen gesteund.’

‘Voelt als Champions League’

AS Roma-trainer José Mourinho was emotioneel na het bereiken van de finale van het derde Europese clubtoernooi.

AS Roma schakelde donderdag in de halve finales het Leicester City van Youri Tielemans en Timothy Castagne uit. Roma won in eigen stadion met 1-0, dankzij een doelpunt van Tammy Abraham (11.). De heenmatch was op 1-1 geëindigd. De Romeinse club wist nog nooit een grote Europese prijs te pakken.

‘Dit is een gigantische club zonder de prijzenkast die past bij de status van de club. Dit is nog geen beker, het is slechts de finale, maar het betekent veel voor de club’, zei de 59-jarige Mourinho na afloop aan de pers. ‘Natuurlijk heb ik zelf grotere momenten beleefd. Maar ik voel dit niet voor mezelf, maar voor de mensen en de spelers. Voor ons voelt dit als de Champions League.’

‘Ik pinkte een traantje weg omdat ik de emotie voelde voor iedereen die van deze club houdt’, vervolgde de trainer. ‘Ik heb het voorrecht gehad grotere finales te spelen dan deze. Maar gezien de familiesfeer die we hier hebben gecreëerd, voelt deze finale speciaal.’

Mourinho won met Porto (2004) en Inter (2010) de Champions League. Met Manchester United was hij in 2017 de beste in de Europa League. In 2003 was de winst van de UEFA Cup met Porto zijn eerste grote succes als trainer. Feyenoord schakelde in de halve finales over twee duels het Franse Olympique Marseille uit.