Anderlecht en KAA Gent verliezen in eigen huis

RSC Anderlecht heeft donderdagavond in het Lotto Park met 0-1 verloren van West Ham United Anderlecht, op de derde speeldag in de groepsfase van de Conference League. in Groep F verloor AA Gent met dezelfde score van het Zweedse Djurgårdens IF.

De Brusselaars hebben na drie speeldagen 4 punten. West Ham staat met 9 op 9 autoritair aan de leiding in groep B van de Conference League.

Anderlecht startte het duel tegen West Ham United zonder recordinternational Jan Vertonghen, die ziek bleek. Mazzu koos voor Yari Verschaeren in de aanval naast Fabio Silva. West Ham speelde met maar liefst 9 nieuwe namen in de basiself in vergelijking met de wedstrijd van zaterdag tegen Wolverhampton (2-0 winst). Hoewel de ‘Hammers’ het momenteel moeilijk hebben in de Premier League, gingen ze toch als grote favoriet van start tegen de Brusselaars.

Anderlecht voetbalde in eigen huis goed mee in de eerste helft. Fabio Silva en Verschaeren kwamen tot enkele kansjes. Zo zette Verschaeren de vuisten van West Ham-doelman Areola aan het werk. Ook West Ham had kunnen scoren, vooral toen Benrahma voor rust nog een dot van een kans miste.

Kopkans voor Fabio Silva

In de tweede helft miste Fabio Silva opnieuw een kans. Toen de Portugees even later net voor de zestien werd neergehaald, schoot Hoedt ver over het doel van Areola. Het was invaller Scamacca (79.) die de ‘Hammers’ op voorsprong zette. De Italiaan kon vrij draaien in het strafschopgebied en de bal in de verste hoek binnenwerken. Fabio Silva kreeg nog een grote kopkans, maar hij besloot weer op de West Ham-doelman.

Het was de eerste tegengoal voor Anderlecht in de groepsfase. Het is dan ook de eerste nederlaag in deze Conference League voor de Brusselaars. Met 4 op 9 moet Anderlecht de Portugezen (9) laten gaan, maar blijft het voor het Deense Silkeborg (3), dat donderdagavond thuis met 5-0 won van FCSB (1).

AA Gent-Djurgardens 0-1

Beide teams begonnen met een 4 op 6 aan hun wedstrijd. Thuiscoach Hein Vanhaezebrouck sleutelde in vergelijking met de Jupiler Pro League-match tegen Cercle Brugge, verloren met 3-4 door Gent, aan zijn team. In het verdedigende compartiment startte Gantoise met Hanche-Olsen en Torunarigha in de plaats van Okumu en Godeau. Doelman Nardi kreeg, zoals steeds in de Europese campagne, de voorkeur op Roef.

De thuisploeg begon zeer aanvallend aan de partij. Samoise infiltreerde vanop rechts en zwiepte de bal naar Odjidja die besloot op Zetterström. Meteen was de trend gezet. Djurgårdens IF riposteerde met een pegel van Radetinac. Nardi voorkwam onheil. Gent bleef drukken. Een doelpunt van Hanche-Olsen werd, terecht, afgekeurd wegens buitenspel. Dit na een immens geharrewar voor het doel van Zetterström. Odjidja was op het kwart uur nogmaals gevaarlijk maar vond weer de goalie op zijn weg. De Gent-fans veerden recht wanneer Hong kort daarop neerging in de zestien. Ref Kulbakov zag geen graten in de duik van de Zuid-Koreaan. Djurgårdens IF kwam net voor het halfuur nog eens opzetten via Edvardsen, zijn schot ging naast. Danielson had meer geluk. Bij een hoekschop van Eriksson mocht de alleenstaande Danielson rustig zijn tijd nemen om in de 38e minuut met het hoofd te verlengen met de 0-1 tot gevolg. Meteen ook de ruststand.

Bij Gent mochten Hjulsager en Owusu het veld op voor de tweede helft. Kums en Depoitre werden geofferd. Eerst Cuypers en daarna Castro-Montes, met een vrije trap, probeerden de stand op gelijke hoogte te brengen maar slaagden niet in hun opzet. Gantoise bleef drukken maar bij Djurgardens hadden ze wel telkens een oplossing en bleef men verder goed gegroepeerd voetballen. Vanhaezebrouck bracht daarop Nurio en Salah in om zo het Zweedse blok toch te proberen ontregelen. De Sart mocht na een lange inactiviteit de laatste 6 minuten rond maken maar ook hij kon de scheve situatie niet ombuigen.

Donderdag 13 oktober staat de terugwedstrijd tussen Djurgårdens IF en AA Gent op de kalender. De Zweden voeren na 3 matchen de rangschikking aan met zeven punten. Gent en Molde totaliseerden vier punten. Shamrock Rovers sluit de rij met een punt.