Europese Commissie onderzoekt mogelijke illegale staatssteun Real Madrid

© AFP

De Europese Commissie buigt zich over verscheidene klachten tegen Europese voetbalclubs, waaronder Real Madrid, in het kader van mogelijke illegale staatssteun.

De Europese Commissie buigt zich over verscheidene klachten tegen Europese voetbalclubs, waaronder Real Madrid, in het kader van mogelijke illegale staatssteun. Daarna beslist de Commissie of er formele onderzoeken zullen worden geopend.

‘Burgers en bedrijven in verschillende lidstaten hebben informatie over staatssteun doorgestuurd naar de Commissie’, aldus woordvoerder Antoine Colombani van Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. ‘De Commissie analyseert die informatie nu, maar heeft nog niet beslist of er een formeel onderzoek zal volgen’, klinkt het.

Real MadridDe belangrijkste betrokken club is Real Madrid. De Spaanse topclub, die zich al negen keer tot de beste club van Europa mocht kronen, heeft geen onbesproken financieel verleden.

De feiten die de Commissie nu onderzoekt, dateren uit de jaren ’90. In 1996 zou het stadsbestuur van Madrid zijn schulden bij de club opzettelijk hebben overschat, zodat ze in ruil gronden ter beschikking zou kunnen stellen voor uitbreidingen aan het Bernabeu-stadion. De club kocht in 1998 enkele terreinen rond het stadion van de stad voor 421.000 euro en verkocht ze twee jaar later terug voor 22,7 miljoen euro. Het stadsbestuur besloot toen om de grond aan te bieden aan de club in plaats van het bedrag te betalen. Dat gebeurde in 2011.

Nederland

‘Real Madrid is een van de ploegen die we onderzoeken’, bevestigt Colombani. De Commissie benadrukt echter de situatie niet enkel klacht per klacht te bekijken, maar het probleem ruimer te kaderen. Vorige maand maakte de Commissie al bekend onderzoek te voeren naar de financiering van vijf Nederlandse topclubs, waaronder PSV Eindhoven.

Bij PSV lag, net als bij Real, de verkoop van clubterreinen aan het stadsbestuur aan de grondslag van het onderzoek. Het clubbestuur reageerde toen verbaasd. Europees commissaris Almunia laat via zijn woordvoerder weten het probleem van ‘fiscale en sociale schulden bij verschillende clubs’ te bekijken.

Financiële fairplay

Het verhoogde toezicht kadert in de nieuwe regels van de Europese voetbalbond UEFA. Die bepalen dat voetbalclubs geen staatssteun mogen aannemen en enkel aan Europese competities mogen deelnemen als hun financiële balans positief is. Vorig jaar nog stuurden de UEFA en de Europese Commissie een gezamenlijke persmededeling de wereld in. ‘De fairplayregels van UEFA stemmen volledig overeen met het EU-beleid aangaande staatsteun’, stelde UEFA-voorzitter Michel Platini daarin. Almunia roemde Platini ook om zijn ‘leiderschap in de kwestie’.

Zowel Real Madrid als het stadsbestuur van de Spaanse hoofdstad weigeren intussen commentaar te geven op de aantijgingen. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier