Everton kampt met Lukaku-kater

Everton komt moeilijk tot scoren. Daar kan ook deze Wayne Rooney voorlopig niks aan veranderen. © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Recordinvesteringen op de transfermarkt renderen niet. Maakte Everton fouten in de keuzes om het vertrek van Romelu Lukaku op te vangen?

Toen Romelu Lukaku in de loop van vorig seizoen te kennen gaf dat hij Everton wilde verlaten, wist Ronald Koeman dat hij een pak goals zou verliezen, maar ook een smak transferbudget ter beschikking zou krijgen. In 2016 was ongeveer 50 procent van de aandelen van de ploeg in handen gevallen van de Iraans-Britse zakenman Farhad Moshiri, en die was ambitieus.

Koeman identificeerde direct Olivier Giroud als zijn belangrijkste target in de spits, en haalde de people’s champWayne Rooney terug naar Goodison, eerder ingegeven uit nostalgie dan om zijn sportieve waarde. Toen Giroud uiteindelijk voor een langer verblijf bij Arsenal koos, werd half augustus de IJslander Gylfi Sigurdsson weggehaald bij Swansea voor een recordbedrag van 50 miljoen euro. In totaal investeerde Koeman 150 miljoen euro op de transfermarkt.

Na zeven wedstrijden in het nieuwe seizoen lijkt het allemaal weggegooid geld. Sigurdsson kan ongeveer overal spelen, behalve diep centraal. Hetzelfde geldt voor Rooney, daar waren ze bij United al lang achter, én voor Davy Klaassen, bij Ajax weggehaald voor bijna 27 miljoen euro.

Everton raakt dit seizoen dan ook amper aan goals, het scoorde in de competitie nog maar vier keer. Dat terwijl Lukaku ze in Manchester uit alle hoeken binnenramt. Everton als one man team, Koeman kon het ondanks veel spenderen niet bijsturen.

Zijn ploeg mist volgens de analisten snelheid, diepgang en breedte. Waarbij Koeman de mannen die voor die breedte kunnen zorgen, onder meer Kevin Mirallas, op de bank houdt. Aandeelhouder Moshiri moest zijn trainer al bijspringen en het vertrouwen bevestigen. Everton speelde al tegen Chelsea, Tottenham en Man. United, ploegen tegen wie verlies kan, vond de grote baas.

Met in de komende drie weken nog duels tegen Brighton, Arsenal en opnieuw Chelsea (ligabeker) op de agenda, lijkt het programma er niet makkelijker op te worden. Ook de Europese kalender – met in de groep Lyon, Atalanta en Limassol – helpt niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier