Ex-voorzitter Galatasaray: ‘Investeren in Anderlecht? Dat sluit ik niet uit’

Unal Aysal. © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Tot voor kort werd Galatasaray geleid door de steenrijke voorzitter Ünal Aysal. In een interview met Humo toont de Brusselse Turk zijn respect voor Anderlecht, en laat hij een ballonnetje op over mogelijke investeringen in het Belgisch voetbal.

Unal Aysal (73) behoort volgens Forbes bij de vijftig rijkste Turken op aarde. Zijn fortuin wordt geschat op ongeveer één miljard euro. In 2011 werd hij als voorzitter verkozen van de Turkse topclub Galatasaray. Het was Aysal die kleppers als Didier Drogba en Wesley Sneijder naar de Bosporus haalde.

Bij de heenwedstrijd in de Champions League tegen Anderlecht zat hij nog als voorzitter in de tribune van het Türk Telekom-stadion, maar eind september trad hij af bij het schulden torsende Galatasaray.

“De raad van bestuur en ik hadden een verschillende visie op de toekomst van de club”, legt de euromiljardair uit in Humo. “Om de schulden af te lossen, wilde ik vastgoed van de club verkopen, maar de raad van bestuur wilde niet aan die eigendommen raken. Dus was het beter uiteen te gaan, in alle vriendschap.”

Anderlecht als voorbeeld

Aysal, die in 1973 een eigen energiebedrijf uit de grond stampte in Brussel, kijkt op naar het businessmodel van Anderlecht: “Anderlecht heeft het heel verstandig aangepakt. Ze hebben flink geïnvesteerd in de jeugdopleiding en dat begint op te leveren. Anderlecht zal de komende jaren goed verdienen aan zijn eigen talenten en is volgens mij klaar om weer bij de Europese subtop aan te sluiten.”

“Daar kan Galatasaray -en bij uitbreiding het hele Turkse voetbal- veel van leren. Wij hebben de voorbije jaren maar één speler aan een Europese topploeg kunnen verkopen: Arda Turan aan Atlético Madrid. Het Turkse voetbal is veel te afhankelijk van buitenlandse spelers.”

De ex-voorzitter blikt terug op de heenwedstrijd tussen Galatasaray en Anderlecht. “Galatasaray moet in principe veel beter kunnen, daar heeft het de spelers voor, en ik heb de indruk dat Anderlecht Europees misschien een tikje boven zijn werkelijke niveau speelt.” En kijkt ook vooruit naar de terugwedstrijd: “Wie denkt dat hij makkelijk zal winnen van een ploeg die een 3-0 achterstand tegen Arsenal ophaalt, die maakt zichzelf iets wijs.”

Liefde voor Brussel

Tijdens zijn voorzittersambt bij Galatasaray woonde Aysal weer even in Istanbul, maar nu overweegt hij een terugkeer naar Brussel, waar hij de voorbije veertig jaar het vaakst vertoefde. In La Dernière Heure liet de succesrijke zakenman eerder al eens vallen dat hij in dat geval wel eens zou kunnen investeren in een Belgische voetbalclub. “Ik hou van sport, ik hou van voetbal, ik hou van België. Brussel is de enige plek waar ik me geen enkel moment een vreemdeling heb gevoeld”, verklaart de succesvolle zakenman in Humo zijn liefde aan Brussel.

Betekent dat binnenkort een participatie in Anderlecht? “Ik heb geen plannen in die richting, alleen: ik sluit het niet uit.” En misschien zit hij vanavond wel in de eretribune van paars-wit. “Dat kan. Je weet maar nooit wie je uitnodigt”, eindigt Aysal het interview met een kwinkslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier