Excuses van Messi in brief aan FIFA: ‘Ik sprak tegen de lucht’

Lionel Messi © Belga Image

De Argentijnse aanvaller hoopt zijn zware schorsing teruggeschroefd te zien.

In een persoonlijke brief aan de Wereldvoetbalbond, die negen alinea’s telt, legt Lionel Messi uit dat hij de grensrechter niet heeft beledigd. Mocht hij toch ongepaste woorden hebben gebruikt, dan waren die niet aan de assistent van de scheidsrechter gericht. ‘Ik sprak ze tegen de lucht en daarvoor bied ik mijn excuses aan’, luidt het. De Spaanse krant El Mundo Deportivo publiceert de brief op zijn website.

Zware schorsing

De tuchtcommissie van de FIFA legde Messi een schorsing van vier interlands en een boete van 10.000 Zwitserse frank (9.350 euro) op vanwege een verbale uithaal naar een grensrechter in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili (1-0 winst) vorige donderdag. De topspits weigerde na de match ook diens hand te schudden. De schorsing gebeurde op basis van televisiebeelden.

De Argentijnse bond is in beroep gegaan. De sanctie van hun sterspeler is een zware aderlating voor La Albiceleste. Als ze behouden blijft, kan Argentinië alleen nog op Messi rekenen in de achttiende en laatste WK-kwalificatiematch in en tegen Ecuador.

Zonder Messi verloor Argentinië dinsdag met 2-0 in Bolivië waardoor het naar de vijfde plaats zakte in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone. Alleen de top vier mag rechtstreeks naar Rusland. Brazilië is al zeker van een WK-ticket.

Het is een understatement om te stellen dat de afwezigheid van Messi de Argentijnen geen goed doet. De aanvaller miste door blessures zeven van de twaalf kwalificatiewedstrijden. In de vijf matchen die hij wel meespeelde, werd vier keer gewonnen. Enkel tegen Brazilië gingen de Argentijnen onderuit. Speelt De Vlo niet, oogt de balans veel minder positief: 7 op 21.

Schande

Gisteren al nam Messi’s club het al op voor haar speler. FC Barcelona noemt de schorsing ‘oneerlijk en totaal buiten proportie’.

‘FC Barcelona is verrast en boos om de beslissing van de disciplinaire commissie van de FIFA’, luidt het. ‘Barcelona bevestigt hierbij nogmaals zijn steun aan het adres van Leo Messi, een voorbeeldig sportman op en naast het veld.’