Exit Zweden (video)

© Reuters

In de Oekraïnse hoofdstad Kiev verloren de Zweden met 2-3 van Engeland. Danny Welbeck zette op magistrale wijze de eindscore vast voor de Engelsen. Zweden wordt laatste in groep D met 0 punten en is uitgeschakeld.

Zweden is na Ierland het tweede land dat zeker is van de uitschakeling op het EK voetbal. In de Oekraïnse hoofdstad Kiev leden de Zweden een 2-3 nederlaag tegen Engeland. Bij de rust stonden de Engelsen 0-1 voor. Na twee speeldagen is geen enkel land zeker van een plaats in de kwartfinales.

Andy Carroll opende de score in de 23e minuut. De boomlange spits van Liverpool, die van bondscoach Roy Hodgson de voorkeur kreeg op Alex Oxlade-Chamberlain, hoefde een magistrale voorzet van Steven Gerrard alleen maar binnen te koppen.

Spektakel in de tweede helft

De Zweden hadden niet veel laten zien in de eerste helft, maar maakten dat snel goed. Drie minuten na rust trapte Olaf Melberg via het lichaam van de Engelse verdediger Glen Johnson de gelijkmaker binnen. Diezelfde Melberg kopte Zweden in de 59e minuut op voorsprong. Lang konden de Scandinaviërs niet genieten. In de 63e minuut miste John Terry nog een open kopkans, maar een minuut later kon de net ingevallen Theo Walcott de Zweedse doelman wel verschalken.

De tweede periode bleef spektakel bieden, met kansen voor beide ploegen. Danny Welback plaatste het orgelpunt in de 78e minuut. Na een knappe actie van Walcott werkte de aanvaller van Manchester United in een draaiende beweging de bal met de hiel in doel.

Met 4 punten komt Engeland naast Frankrijk, dat met 2-0 won van Oekraïne. Het gastland heeft 3 punten, Zweden 0. Dinsdag 19 juni speelt Frankrijk tegen Zweden op de laatste speeldag in groep D en geeft Oekraïne Engeland partij. (Belga/INM)