Fábregas: ‘Messi bij Chelsea? Waarom niet?’

Lionel Messi © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Radio Marca zocht het Chelsea-viertal Cesc Fábregas, Filipe Luis, Cesar Azpilicueta en Thibaut Courtois op in Londen. Het Spaanse radiostation liet alvast enkele quotes op de wereld los…

Marca: Volgens Fabio Capello is Chelsea de enige ploeg die in staat is Real Madrid af te stoppen in de Champions League. Gaan jullie akkoord?

Filipe Luis: “In eender welke competitie zal Real moeilijk af te stoppen te zijn. Ze spelen momenteel op een wolk en er viel ook een zware last van hun schouders door vorig seizoen eindelijk die Décima te winnen. Dat vertrouwen bovenop de aanwezige kwaliteit zorgen ervoor dat het een te vrezen ploeg is.”

Marca: Ronaldo zit aan 25 goals in 12 competitiewedstrijden en Real aan 55 goals in 15 speeldagen. Waar zal dat eindigen?

Fábregas: “Het voetbal bestaat uit dynamieken. In het begin van het seizoen verloor Real de Supercopa en liet het ook enkele punten liggen in de competitie. Iedereen verklaarde dat het voor hen een moeilijk seizoen zou worden na het verlies van Xabi Alonso en Di Maria. Maar het elftal viel plots in zijn plooi. Ik ben benieuwd om straks te zien hoe ze uit de winterstop zullen komen.”

Marca: Is dit Chelsea beter dan dat van vorig seizoen?

Azpilicueta: “Ja, we spelen beter en we scoren vaker. De versterkingen zorgden voor meer kwaliteit in de ploeg en meer voetbal vanuit balbezit.”

Fábregas: “Mourinho past zijn systeem aan aan de spelers die hij ter beschikking heeft, dat is een vorm van intelligentie. Grote trainers zorgen ervoor dat een ploeg op verschillende manieren kan voetballen.”

Marca: Dus mocht Mourinho Barcelona trainen zou hij dat laat voetballen zoals het ‘grote’ Barça?

Fábregas: “Dat is praat voor de vaak. Maar Mourinho kent de stijl van het huis goed genoeg, hij heeft ze zelf nog meegemaakt. In feite spelen we nu met Chelsea een gelijkaardig voetbal: we willen dominant zijn, de bal opeisen en goals maken. De tactiek is misschien iets anders, maar de bedoeling is dezelfde.”

Marca: Wie is jullie favoriet voor de Gouden Bal?

Courtois: “Ik ga voor Neuer. Omdat hij als doelman een deur kan openen voor anderen.”

Fábregas: “In het voordeel van Ronaldo pleiten zijn vele goals in La Liga en de winst in de Champions League, maar het WK spreekt dan weer tegen hem. En Neuer werd wereldkampioen. Maar als je het hebt over de man met het meeste talent, dan is er geen vergelijking mogelijk met Messi. Het is een moeilijke discussie.”

Filipe: “Absoluut. Messi is de sterkste speler waar ik ooit tegen stond. Maar zijn afgelopen jaar was niet zo indrukwekkend dat hij de Gouden Bal verdient. Dan komt hij Cristiano meer toe. Ach, het lijkt me vooral een politieke keuze.”

Marca: Mourinho haalde Courtois, Filipe en Diego Costa weg bij Atlético Madrid. Doet hij straks hetzelfde met Messi bij Barcelona?

Fábregas: “Waarom niet? Ik zou het fantastisch vinden. Ik denk dat Chelsea dit seizoen over goede papieren beschikt om een transfer door te drukken. Enerzijds vind ik dat Leo zijn carrière moet afsluiten bij Barcelona: hij is er een levende legende, die de geschiedenis van de club zwaar beïnvloed heeft. Maar als ex-ploegmaat en vriend zou ik hem uiteraard graag terug aan mijn zijde hebben. Ik zie weer een gelukkige Messi: Barcelona is dit seizoen Messi plus tien anderen. Hij heeft de ploeg al vele malen gered.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier