Falcao is speelbal van supermakelaar

© IMAGEGLOBE

De monstertransfer van Radamel Falcao naar AS Monaco roept vraagtekens op.

Waarom koos Radamel Falcao voor de Ligue 1? Waarom een net gepromoveerde club? Het antwoord is even ontluisterend als simpel: de Colombiaanse superspits heeft niets over zijn carrière te zeggen.

Doyen Sports

De 27-jarige aanvaller is sinds zijn overgang van River Plate naar FC Porto deels eigendom van investeringsmaatschappij Doyen Sports. Het consortium beheert zijn loopbaan met als doel zoveel mogelijk geld aan de verschillende deals over te houden.

Doyen Sports financierde zijn verblijf bij Atlético Madrid om zijn marktwaarde in de Primera División groter te laten worden. Het in Malta geregistreerde bedrijf betaalde onder meer het salaris en hoestte een groot deel van de transfersom op in de wetenschap dat de belegging zich op termijn vanzelf zou terugverdienen.

AS Monaco bleek bereid een kleine zestig miljoen euro neer te leggen voor de Colombiaan. Falcao tekende een meerjarig contract in het prinsdom, maar in de overeenkomst is wel een clausule ingebouwd die bepaalt dat hij na een seizoen tegen een vaste prijs (naar verluidt 45 miljoen euro) naar Real Madrid of Chelsea kan.

Een vreemde constructie, maar gezien de bedoelingen van Doyen Sports niet geheel onlogisch.

Jorge Mendes

Bovendien speelt er nog iets wat een transfer naar Chelsea bemoeilijkt. In de Premier League zijn deals met derde eigenaren verboden nadat Carlos Tévez en Javier Mascherano door Media Sports Investment (MSI) bij West Ham United werden gedropt.

De twee Argentijnen zorgden ervoor dat de Londense club ten koste van Sheffield United voor het hoogste niveau behouden bleef. Vanwege de enorme ophef die ontstond besloot de Engelse voetbalbond overeenkomsten met consortiums te verbieden. Enkel akkoorden tussen clubs zijn rechtsgeldig.

Terugkomend op de situatie van Falcao: hij is volledig overgeleverd aan de wensen van zijn eigenaren.

De belangrijkste figuur achter Doyen Sports is supermakelaar Jorge Mendes. De Portugese zaakwaarnemer was niet geheel toevallig ook de drijvende kracht achter de transfers van James Rodríguez, João Moutinho en Ricardo Carvalho naar AS Monaco. (SO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier