FC Barcelona: sportieve successen kunnen niet verhullen dat het achter de schermen rommelt

Lionel Messi (links) © Belga
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sportief gaat het de Catalaanse club voor de wind, maar achter de schermen is het een komen en gaan van mensen. En o ja, Messi heeft nog altijd niet bijgetekend.

Ondanks een woelige zomer met het vertrek van Neymar en het geblesseerd uitvallen van belangrijkste aanwinst Ousmane Dembélé loopt het lekker bij FC Barcelona: leider in de Primera División en twee overwinningen in de Champions League, waarin het vanavond speelt tegen het Belgisch getinte Olympiacos. Met dank aan één man: Lionel Messi, nu al autoritair aan de leiding in de topschuttersstand in La Liga.

Het is dan ook vreemd dat Oscar Grau, Barça’s CEO, vorige week op een persconferentie langs zijn neus weg vertelde dat de Argentijn zijn contractverlenging – al maandenlang een thema in Camp Nou – nog altijd niet ondertekend heeft. ‘De fans weten dat Leo gaat bijtekenen, we zoeken alleen nog een geschikte datum om het officieel te maken’, verzekerde de CEO.

Het is een teken dat het achter de schermen bij de Catalaanse topclub nog altijd rommelt. Begin september had voorzitter Josep Bartomeu al een motie van wantrouwen aan zijn been van oud-kandidaat-voorzitter Agustí Benedito. Als die laatste de handtekeningen van 16.500 socios kon verzamelen, dan zou er een stemming moeten komen over het aanblijven van Bartomeu. Benedito klokte echter af op 12.504 handtekeningen, toch méér dan 10 procent van de 110.000 socios.

Op 1 oktober, de dag dat Catalonië ging stemmen voor zijn onafhankelijkheid, stapten twee bestuursleden, Carles Villarubí en Jordi Monés, op nadat Bartomeu besloten had om de thuiswedstrijd tegen Las Palmas achter gesloten deuren te laten doorgaan. Villarubí en Monés wilden de match laten uitstellen.

Door wie ze vervangen worden, is nog niet duidelijk. Vorige week gooide ook Albert Soler de handdoek. Die was al 3,5 jaar directeur van alle sporttakken binnen de vereniging, dus ook onder meer van de basket- en de handbalafdeling. Hij gaat zich vanaf nu alleen nog maar bezighouden met de andere sporten, niet meer met het voetbal.

In die functie wordt hij vervangen door Guillermo Amor, de oud-middenvelder die in de jaren negentig bij FC Barcelona voetbalde. Amor, die samen met José Mari Bakero, nog een oud-speler, verantwoordelijk is voor de jeugdopleiding bij Barça, zal bovendien ook nog eens optreden als woordvoerder en als verbindingsman tussen de A-kern en het bestuur.

Op 1 december houdt Raül Sanllehi het na vijftien jaar dienst eveneens voor bekeken. De directeur voetbalzaken trad, samen met Albert Soler, op als onderhandelaar voor Barcelona op de transfermarkt. Hij speelde onder meer een grote rol in de komst van Neymar naar Barcelona in 2013. Het vertrek van de Braziliaan naar PSG was een slag in zijn gezicht. Afgelopen zomer werd Sanllehi ook vernederd toen hij de deal met Jean Michaël Seri van OGC Nice rond had en in extremis werd besloten de transfer niet te laten doorgaan.

Het is duidelijk: het organigram van FC Barcelona wordt stevig door elkaar geschud. Bartomeu zal de nieuwe structuur zaterdag op een algemene vergadering bekendmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier